• Verbod op F3 vuurwerk per 1 december 2020

Verbod op F3 vuurwerk per 1 december 2020

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Verbod op F3 vuurwerk per 1 december 2020

ma, 10/26/2020 - 15:21

Er is jaren om gevraagd en nu lijkt er dan eindelijk beweging in te komen: een verbod op vuurwerk.

Het is weliswaar geen totaal verbod, maar er wordt per 1 december 2020 wel een verbod ingesteld op een specifieke categorie vuurwerk, de zogenaamde F3-categorie.
Die omvat knalvuurwerk, knalstrengen, vuurpijlen en enkelschotsbuizen (single shots). Voor de verkopers en vuurwerkbedrijven van deze soorten vuurwerk is er gedurende de maand oktober een subsidiemogelijkheid. Dat gaan dan wel specifiek over subsidie voor het afvoeren en/of vernietigen van deze types vuurwerk. Het gaat dus alleen over steun bij het laten afvoeren van voorraden.
Onder bedrijven wordt verstaan de importeurs en wederverkopers. 
De overheid vindt het belangrijk dat de voorraden, die straks niet meer op de locaties mogen worden opgeslagen omdat de gehele categorie verboden wordt, op een verantwoorde manier worden afgevoerd.

Dit vuurwerkverbod geldt niet alleen voor de verkoop, het betekent ook dat het voor consumenten niet meer is toegestaan vuurwerk af te steken uit categorie F3. Vanaf 1 december 2020 is het afsteken van F3 vuurwerk dus voorbehouden aan professionals.
Vuurwerkprofessionals hebben een afgeronde opleiding tot vuurwerkdeskundige en zijn in het bezit van een vergunning.

Voor particulieren blijven hierdoor alleen de categorieën F1 en F2 over. Hieronder valt bijvoorbeeld fop- en schertsvuurwerk (categorie F1) en siervuurwerk (categorie F2). De verkoopdagen in 2020 zijn dinsdag 29, woensdag 30 en donderdag 31 december. 

De overheid heeft aangegeven streng te zullen controleren. De handhaving zal zich in eerste instantie richten op de handelaren maar zeker ook op de particulieren, gaf men aan.
Er werd benadrukt bij aanschaf goed op te letten of het daadwerkelijk om legaal vuurwerk gaat.

Hoewel dit verbod waarschijnlijk veel opschudding zal geven onder vuurwerkliefhebbers zullen veel diereneigenaren opgelucht ademhalen. Hoe de uitwerking in de praktijk zal zijn moeten we afwachten.