• Buiten gebruik
  • Out Of Order 

Buiten gebruik

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Buiten gebruik

di, 12/17/2019 - 17:12

Ik heb veel verschillende hulpmiddelen in mijn huis. Mijn Oreon Webbox en brailleleesregel. Een vloeistofniveau-indicator, een sprekende thermometer en oh ... laten we de rolstoel niet vergeten.

Als de vloeistofniveau-indicator breekt, koop ik een nieuwe. De rolstoel wordt meestal gerepareerd door het bedrijf dat hem heeft geleverd en als de Webbox of het Braille-display besluit een slechte dag te hebben, worden ze opgestuurd voor onderhoudsreparaties of worden ze vervangen. Ik ben nooit te lang zonder hulphulpmiddel.

Wist je dat medische verzekeringsmaatschappijen ook de kosten van een hulphond dekken volgens dezelfde regels als zij gebruiken om een hulpmiddel te berekenen? Ja dat klopt. Legaal wordt Don gezien als een ding, een levenloos object. Dus wat als hij 'breekt'? Kan ik hem opsturen en een vervanging krijgen?

Ik denk niet dat hondenbezitters hun zieke of gewonde hond willen vervangen door een andere. Ongeacht of je hem hebt gehad sinds hij een puppy was of hem pas later in zijn leven adopteerde. Of zoals ik, je hem hebt  omdat hij je hulphond is. Het zijn levende wezens en we raken eraan gehecht. We gooien onze broer of moeder ook niet weg als ze ziek worden.

Dus als eigenaar van een hulphond heb je in wezen een hulpmiddel  waar je van houdt, voor zorgt en waarmee je speelt. Hij helpt je ook wanneer je jezelf niet kunt helpen en wanneer hij ziek wordt ... net zoals Don een paar weken geleden deed, bevind je je in een ‘oh sh*t’ situatie.

Het gedrag van Don was al een tijdje anders. Met de 40 graden hitte die we deze zomer hadden, leek dat logisch. We worden moe en slaperig in zulk weer, dus het leek mij acceptabel dat Don zich zo gedroeg. Maar het weer koelde af en hij werd niet beter. Dus na een gesprek met onze trainer namen we hem mee naar de dierenarts. Rugpijn, waarschijnlijk als gevolg van spierspanning, betekende medicatie en rust. Geen werk betekende geen hulp en ik merkte dat ik mijn verzorger vroeg om me meer te helpen. 'Wil je me alsjeblieft helpen mijn sweater uit te doen?' ‘Wanneer kunnen we mijn was doen? In het weekend..? Oh, oké, mijn mantelzorger werkt 32 uur en ik was afhankelijker van haar geworden. Dat betekende dat ik geduld moest hebben. Ik kan niet langer dingen doen wanneer ik wil, omdat haar werk eerst komt.

Een ander gesprek met de trainer leidde ons naar de vraag; 'Wat als Don de rest van zijn leven pijnstillers nodig heeft'? ‘Wat als hij zich gewoon oud voelt en niet langer van zijn werk geniet’? Natuurlijk ga ik Don niet dwingen iets te doen dat hij niet meer kan of niet meer leuk vindt. Het hele idee achter hulphonden die hun eigenaren helpen, is dat zij hun werk als een spel zien. Als het niet langer leuk voor ze is, is het niet langer eerlijk. Dat is een gedachte die waarmee ik mijn hersenen pijnig.

Wanneer een assistentiehond  ‘buiten gebruik’ is, krijg je niet meteen een nieuwe hond. Hoewel je hoge prioriteit hebt, word je op een wachtlijst gezet. Honden moeten de training afmaken voordat ze aan een cliënt kunnen worden gekoppeld en afhankelijk van het opleidingsinstituut kan die wachtlijst variëren van drie maanden tot anderhalf jaar. Voor mij ... en de meeste andere mensen met hulphonden, zou dat thuiszorg betekenen, omdat we letterlijk niet de mogelijkheid hebben om bepaalde taken zonder hulp uit te voeren.

Gelukkig leek Don zich na twee weken volledige rust beter te voelen. Zijn energieniveau steeg en hij begon weer met kleine werkzaamheden. Hij is nu weer zover dat hij alles waar hij eerder mee heeft geholpen weer doet, maar we moeten sommige dingen een beetje anders doen, zodat we het risico verminderen dat hij zijn spieren opnieuw overbelast. Dat is logisch, wij mensen veranderen ook de manier waarop we dingen doen naarmate we ouder worden.

Wanneer Don 8 wordt, of misschien daarvoor als hij tekenen vertoont dat hij niet langer wil helpen, worden we beoordeeld door de trainer en wordt er een beslissing genomen over zijn pensioen. Ik zal op een wachtlijst worden geplaatst en andere manieren vinden om mijn zorgbehoeften te regelen terwijl ik wacht. Het is moeilijk te voorspellen wat de toekomst zal brengen en wanneer het zal brengen. Eén ding weet ik zeker, Don's pensioen zal een heel moeilijke dag worden, want uiteindelijk zal ik hem moeten vervangen.