• Opgepast: de teken ontwaken!

Opgepast: de teken ontwaken!

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Opgepast: de teken ontwaken!

zo, 05/31/2020 - 15:25

De meeste hondeneigenaren zullen het al gemerkt hebben; het tekenseizoen is weer van start gegaan. Rond deze tijd van het jaar is er een flinke toename van actieve teken, en daarmee is het risico op een tekenbeet voor je hond en jou ook groter!

Hoewel we gedurende het hele jaar teken kunnen aantreffen, worden ze actiever zodra de temperatuur stijgt. Hoe veel teken we gaan aantreffen is afhankelijk van veel factoren. De afgelopen zachte winter maakt dat dit voorjaar mogelijk gunstig voor een nieuwe aanwas teken, maar de droge zomers die we de afgelopen jaren hebben beleefd doet ze dan weer niet zo goed. De droogte van de zomer in 2018 en 2019 zorgden ervoor dat we toen relatief weinig teken hebben gezien, al verschilt dit natuurlijk wel per gebied. Zo warm en droog is het op dit moment echter nog niet, en dus moeten we alert zijn op teken. Want deze minuscuul kleine diertjes kunnen nare ziektes overbrengen op zowel mens als hond. Omdat het voor de meeste van ons alweer even geleden is dat we op onze hoede moesten zijn voor teken, nog even wat belangrijke informatie op een rij:

  • Teken bestaan in verschillende soorten, welke ziektes ze kunnen overdragen is afhankelijk van de soort. De meest voorkomende teken in Nederland en België zijn de schapenteek (Ixodus Ricinus) en de Dermacentor Reticulatus.

  • Teken kunnen in formaat variëren van bijna onzichtbaar klein als larve of nymfe tot meer dan een centimeter nadat hij is volgezogen met bloed.

  • Teken kunnen verschillende ziektes overbrengen op mens en hond. Tekenbeetziektes zijn behalve lyme ook bartonella, babesia, ehrlichia, TBE (tick-borne encephalitis) en ricketssia. Een deel van deze ziektes komen van origine niet in Nederland voor, maar vanwege onder andere het veranderende klimaat moeten we hier tegenwoordig wel rekening mee houden.

  • Het op tijd en correct verwijderen van teken verkleint de kans op het overdragen van ziektes aanzienlijk. Voor de meeste ziektes geldt dat de kans dat ze worden overgedragen veel kleiner is als de teek binnen 24 uur na het vastbijten wordt verwijderd.

  • De manier waarop een teek wordt verwijderd is wel erg belangrijk. Als de teek beschadigd raakt kan het zijn maaginhoud legen, met een vergrote kans op ziekteoverdracht. Er zijn verschillende soorten hulpmiddelen op de markt, waaronder een tekentang, tekenlasso en speciale kaartjes.

  • Een draaiende beweging is niet perse nodig bij het verwijderen van een teek. Wel is het belangrijk om de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast te pakken, nooit aan zijn lichaam!

  • Trucs zoals de vastzittende teek bedwelmen met alcohol of zeep zijn niet effectief en kunnen er zelfs voor zorgen dat de teek z’n maaginhoud leegt!

  • Na een tekenbeet kan er nog enkele dagen een bultje over blijven onder de huid van de hond. Dit is normaal en trekt gewoonlijk vanzelf weg. Als de kop van de teek is blijven zitten, lost dit probleem zich meestal ook vanzelf op.

  • Raadpleeg een dierenarts als na een tekenbeet de plek ontstoken raakt. Dit komt gelukkig maar zelden voor!

Lyme bij honden

De ziekte van Lyme is het meest gevreesd, maar tot nu toe is gebleken dat honden meestal geen last krijgen van deze infecties. In meerdere wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat hoewel honden soms wel positief testen voor lyme, ze er niet daadwerkelijk ziek van worden. Maar in heel zeldzame gevallen wordt een hond ziek van een lyme infectie. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. De meest voorkomende zijn lyme artritis, met gewrichtspijn als symptoom, en lyme nefritis, met schade aan de nieren tot gevolg. Net als bij mensen wordt lyme bij honden behandeld met antibiotica. De prognose is afhankelijk van het tijdig starten van de behandeling. Bij symptomen is het daarom aan te raden om de hond te laten testen op lyme. Symptomen van lyme bij honden kunnen onder andere gewrichtsontstekingen, koorts, algehele malaise en een slechte eetlust zijn. Ook bij nierproblemen moet gedacht worden aan lyme. Honden kunnen ingeënt worden tegen lyme, maar vanwege het meestal asymptomatische verloop bij honden wordt deze niet vaak ingezet. Honden kunnen overigens ook de typische rode kring (erythema migrans) krijgen na een tekenbeet, maar vaak is dit niet zichtbaar vanwege hun dikke vacht. En net als bij mensen is het ontbreken van zo’n kring geen aanwijzing dat er geen lyme-infectie is!

dossier