• Honden die de wereld versteld deden staan...

Honden die de wereld versteld deden staan...

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Honden die de wereld versteld deden staan...

ma, 10/23/2017 - 15:12

Honden, we zijn er dol op. Op allemaal, groot of klein. Maar gedurende de geschiedenis zijn er een paar honden geweest die net even bekender waren, net even iets meer deden dan de anderen. Honden die de wereld versteld deden staan..  Door als eerste hun moed in een bepaald gebied te tonen.

Maak kennis met:

RUPEE

rupee
ruppe

Rupee is de allereerste hond, waarvan het bekend en gedocumenteerd is, die 10 dagen lang met zijn baas meereisde naar het Basiskamp op Mount Everest, op 17.000 voet hoogte. Joanna Lefson vond Rufee als verwaarloosde pup op de straten van Ladakh in India,en nam hem mee naar zuid Afrika. Enkele maanden later keerden ze terug naar India en Nepal om de Mount Everest te beklimmen.

LAIKA

laika
Laika

Laika was 's werelds allereerste hond in de ruimte. Een Russisch zwerfhondje dat wereldberoemd werd door als eerste levende wezen daadwerkelijk rond de aarde te vliegen, een actie van Kroetsjov om Rusland op de ruimtekaart te krijgen. Helaas voor Laika, ze overleefde de reis niet en kwam om in de stratosfeer.

TITINA

titina
Titina (zie ook foto bovenin artikel)

Titina was de allereerste hond die de noordpool bereikte, samen met haar eigenaar. De kleine, felle wit-bruine foxterrier was de onafscheidelijke kameraad van ontdekkingsreiziger Umberto Nobile,tevens uitvinder en zeppelinpiloot uit Italie. Volgens de overlevering was ze zo dapper dat ze erin slaagde met haar geblaf een ijsbeer weg te jagen.

ASHLEY DE WHIPPET

ashley
Ashley de Whippet

In 1974 stapten Ashley de whippet en zijn eigenaar tijdens een nationaal uitgezonden honkbalwedstrijd op het veld waar ze frisbee stunts voor een verbaasd publiek uit gingen voeren. Zowel hondenfrisbee als Ashley werden direct beroemd en hun spelletje  mondde uit  in de jaarlijkse Frisbee Disc Canine Championship.

RIN TIN TIN

rin tin tin
Rin-Tin-Tin

De Amerikaanse soldaat Lee Duncan vond de latere blaffende filmster op een Frans slagveld.  Rin-Tin-Tin, de enige hond die melk uit een champagneglas dronk en ooit als argument werd aangevoerd in een echtscheidingszaak, werd wereldberoemd door zijn optreden in de film van de Warner Bros. genaamd Where the North Begins. Volgens verhalen zou de film de maatschappij gered hebben van het faillissement.

SERGEANT STUBBY

stubby
Sergeant Stubby

Sergeant Stubby was de officiele mascotte van het 102e Infantry Regiment (USA), behorende onder de 26th (Yankee) Division. Stubby was de enige hond voorgedragen voor de rang van sergeant en ook daartoe bevorderd werd. Zijn heldhaftige optreden in de strijd is de aanleiding voor een film, die vermoedelijk voorjaar 2018 in de bioscopen komt.

BOBBIE

bobbie
Bobby

Nadat hij verdwaald raakte tijdens een vakantie, is Bobby de eerste hond die meer dan 2500 mijl, 3700 kilometer, reisde om zijn baasjes weer te vinden. Die dachten na intensief zoeken dat Bobby nooit terug zou komen. Maar zes maanden later stond hij voor de deur, mager en nat. Hierdoor kreeg hij zijn nieuwe bijnaam, " Bobby the Wonder Dog". Geen enkele andere hond ging ooit zo ver. In het Guinness book of records vinden we ook nog Jimpa, hij reisde 2000 mijl in 14 maanden.

RED DOG

red dog
Red Dog

Red Dog was in Australië de eerste hond die lid was van de befaamde vakbond " Transport Workers’ Union". The kelpie/cattle dog kruising was bekend door zijn reizen door de West-Australische Pilbara-regio. Zo bekend dat er in Dampier een standbeeld voor hem is opgericht. Dampier is de plaats waar hij vaak terugkeerde. Zijn oorspronkelijke eigenaar werd nooit gevonden, hij reisde op zijn eentje met allerlei mensen mee.

Bronnen: