• Eerste uitslagen vuurwerkonderzoek bekend

Eerste uitslagen vuurwerkonderzoek bekend

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Eerste uitslagen vuurwerkonderzoek bekend

ma, 12/09/2019 - 18:10

Er wordt al langer onderzoek gedaan naar wat mensen van vuurwerk vinden. Dit jaar werd er verder gegaan en gevraagd wat mensen van vuurwerkvrije steden vinden. Die plannen liggen er voor Apeldoorn.

Er werd door EenVandaag onderzoek gedaan onder 37.000 mensen. Een kleine meerderheid (53 procent) bleek het een goed plan te vinden als het afsteken van vuurwerk door particulieren in hun gemeente verboden wordt.

Niet iedereen was enthousiast, maar als het aan de gemeente Apeldoorn ligt komt daar met ingang van de jaarwisseling van 2020-2021 een vuurwerkverbod. De meeste deelnemers vonden dat ook een prima idee voor hun eigen woonplaats; de meerderheid vindt de overlast groter dan het plezier. Vuurwerk lijkt synoniem geworden met geweld en schade, onder meer door illegaal vuurwerk. 

Van de ondervraagden vindt 41 procent dat alles gelijk moet blijven. Dit zijn met name de mensen die graag zelf vuurwerk afsteken. 
Men noemt het een traditie, maar of dat terecht is? Weliswaar werd er in  in 1713 naar aanleiding van de Vrede van Utrecht een grote vuurwerkshow op de Hofvijver in Den Haag gegeven, maar dat was een uitzonderlijk iets.
Pas in de jaren '70 van de vorige eeuw werd het steeds normaler voor particulieren om zelf vuurwerk af te steken en kwam er naast het simpele siervuurwerk ook zwaarder materiaal beschikbaar. Dat is dus rond de vijftig jaar, en daarmee kan niet echt van een "oude traditie" gesproken worden.

De voorstanders van vuurwerk vinden dat de discussie over de kleine groep zou moeten gaan die het voor anderen verpest met illegaal vuurwerk.

Sommige gemeenten kiezen de komende jaarwisseling voor 'vuurwerkvrije zones'. Daarvoor blijkt al veel draagvlak te zijn: zo'n 70 procent vindt dat een goede zaak. 

De Vuurwerkfederatie kwam in oktober met een reactie op de vuurwerkvrije zones en het afsteekverbod in Apeldoorn: ze stelden "vuurwerkblije zones" voor. Dat zijn gebieden waar men onderling kan afspreken hoe er wordt omgegaan met vuurwerk en waar en wanneer er wordt afgestoken. 

De ondervraagden zijn verdeeld over deze vuurwerkblije zones. 42 procent vindt het een goed initiatief, maar 41 procent  heeft er geen enkel vertrouwen in dat zoiets zal gaan werken. Ook over de handhaving heeft men grote twijfels.

Het lijkt erop dat mensen de traditie van zelf vuurwerk afsteken iets minder belangrijk zijn gaan vinden. In 2017 vond nog 51 procent het zelf afsteken cruciaal maar dit aantal is gedaald naar 44 procent.
Het aantal mensen dat het niet zo belangrijk vindt is gegroeid en heeft nu een meerderheid: van 49 procent naar 56 procent.

Veel mensen verwachten dat het einde van het vuurwerktijdperk in zicht is en slechts een kwart van de ondervraagden denkt dat er nog zelf kan worden afgestoken over tien jaar. 
De meeste hondenliefhebbers zullen niet bij die laatste groep horen.