• Vuurwerkbehandeling bijna altijd combinatie...

Vuurwerkbehandeling bijna altijd combinatie...

Leestijd
3 minuten
Tot nu toe gelezen

Vuurwerkbehandeling bijna altijd combinatie...

vr, 01/11/2019 - 14:19

Terwijl het meeste vuurwerk weer voor maanden in de kast verdwijnt, kijken we nog één keertje terug naar dat vuurwerk. Dogzine vroeg recent wat mensen gedaan hadden bij een bange hond. 194 mensen reageerden.

Het merendeel van de honden bleek op een tienpuntsschaal bang tot heel bang te zijn voor vuurwerk.  Bijna driekwart van de hondeneigenaren (72%) laat weten dat de hond een 8,9 of 10 aan angstgevoelens heeft. Heel bang tot extreem bang dus. 14 honden zijn niet bang, de rest scoort tussen een beetje bang en bang (ca. 20%).  Leeftijd of ras lijkt daarbij niet uit te maken.

bang

De meest voorkomende angstsymptomen zijn trillen/bibberen (74%), niet naar buiten willen (74%) hijgen (70%) en wegkruipen (58%). 42% verstopt zich, 33% wil niet of nauwelijks eten en 26% blaft. Minder vaak wordt huilen 6%), onzindelijkheid (10%) of destructief gedrag (5%) gezien. Neurotisch of dwangmatig gedrag en steun zoeken komt ook voor.

angst

Bijna de helft van alle hondeneigenaren begint al ruim een maand van te voren met behandelen (47%). Daarentegen begint ca. 35% pas of de dag van te voren of de dag zelf met  behandelen.

Bijna 30% van de eigenaren kiest (mede) voor een behandeling met een prescriptiemedicijn via de dierenarts. Alprazolam (benzodiazepine) is veruit het meest voorgeschreven dan met ruim 75%. Clomicalm word in rond de 10% van de gevallen voorgeschreven, Diazepam (generiek benzodiazepine) en Pexion in 5% van de gevallen. Het relatief nieuwe Sileo wordt maar één keer voorgeschreven in dit onderzoek, ook wordt één keer Libromide voorgeschreven. De andere producten komen niet voor.

127 Eigenaren kiezen voor natuurlijke medicatie of voedingssupplementen, dat is 65%. Bach Bloesem inclusief Rescue zijn het populairst met 29 eigenaren die hiervoor kiezen (23%), Adaptil wordt door 13% van de eigenaren gekozen. Circa 16% kiest voor homeopatische middelen, ofwel mixen die direct commercieel verkrijgbaar zijn (Puur nervositeit, MacSamuel Schrikken, TAP en Hop Nervositeit, Aminocalm etc.), ofwel voor monoformules. 10% kiest voor Fytotherapie (o.a. Strezz of Puur Rust), en nog eens 10% kiest Zylkene. 8% kiest voor de sterk in opkomst zijnde CBD-olie, en iets meer dan 10% voor Essentiële (ook wel etherische) olieën. 3 Eigenaren gaan naar de slijter, en kopen een flesje advocaat, 2 eigenaren gebruiken een spray met energetische stralen via de Dierentolk.

Gedragstherapie wordt door net iets meer als 10% van de eigenaren gevolgd. De combinatie van desensibilisatie en counterconditioning is dan het populairst. Een enkeling doet het met clickertraining alleen.  46% Van alle eigenaren kiest voor nog andere behandelmethodes, 59% van die eigenaren trekt de hond een Thundershirt aan, 22% kiest voor de Half-wrap. 7% Geeft de hond een ontspanningsmassage.

Vrijwel iedereen, 89%, kiest voor meerdere behandelmethodes tegelijk. Vooral de combinatie van ofwel prescriptiemedicatie ofwel natuurlijke medicatie met  thundershirts, half-wraps en massages komen zeer veel voor. Maar ook worden prescriptiemedicatiemethodes gecombineerd met “alternatieve” medicatie. Alleen mensen die primair voor methodes als thundershirt, halfwrap etc. kiezen geven daar verder vaak geen andere producten bij.

nog

Bijna 70% is tevreden met de gekozen behandeling en doet dit volgend jaar –zo mogelijk- weer zo. 13,5% Kiest niet meer voor de gekozen oplossing. Vooral mensen die “alternatieve” medicatie al dan niet gecombineerd met thundershirts of andere fysieke methodes probeerden, zien daarvan af. De energetische spray werkte bij beide honden niet., en bij vier honden werkte ook de prescriptiemedicatie onvoldoende tot niet. Van de eigenaren die volgend jaar iets anders kiezen gaat een gedeelte “op de vlucht” voor het vuurwerk, anderen stappen toch vooral over op prescriptiemedicatie.

Kijkend naar alle behandelmethodes is de middelde afname van de angstscore 2,85 punten, oftewel honden worden gemiddeld minder bang, maar raken hun angst niet kwijt.  Kijken we naar de eigenaren die primair een prescriptiemedicijn hebben ingezet, is de gemiddelde afname op de angstscore 3,41 punten, dus iets boven het gemiddelde. Mensen die primair natuurlijke geneesmiddelen hebben ingezet zien een iets mindere afname van de angst, met 2,76 punten gemiddeld. De mensen die primair gedragstherapie hebben gebruikt, merken een daling van 3,57 punten op de angstschaal op. Mensen die primair een andere methode kiezen, zien een daling met 2,66 punten. Opgemerkt moet worden dat bijna altijd gecombineerd wordt.

Lees ook: Meerderheid honden- en katteneigenaren voorstander van een vuurwerkve…


De combinatie prescriptiemedicatie met natuurlijke medicatie zorgt voor een daling van 2,68 angstpunten,  prescriptiemedicatie met een andere methode (thundershirt of afleiding middels een snuffelmat), zorgt voor een daling van 3,7 angstpunten. Natuurlijke medicatie en voedingssuppletie gecombineerd met andere methoden (zonder prescriptiemedicatie) laat de angstscore met 2,5 punten dalen. Alleen natuurlijke medicatie (dus nergens mee gecombineerd) is met 2,4 angstpunten in de beleving van de eigenaren dus het minst effectief. Om de overige methodes “single”, dus alleen voor mensen die alleen prescriptiemedicatie of gedragstherapie hebben toegepast, te berekenen zijn de aantallen te klein.

bang

Kijkend naar de symptomen,  het trillen en bibberen neemt na behandeling (ongeacht met wat) bij 62% van de honden af, 52% van de honden hijgt ook minder, het wegkruipen neemt af (39%) en ook andere symptomen worden herkend als afnemend. Let op, het gaat hier om kenmerken bij honden die afnamen volgens hun eigenaren.

angst weg

Wat beslist nauwelijks afneemt ondanks de behandelingen zijn de angst om naar buiten te gaan. 71% van de honden blijft alsnog liever binnen in periodes met vuurwerk. Andere symptomen blijven bij veel honden ook wel bestaan of nemen niet af.

Er is dus qua symptomen niet direct te zeggen waar de middelen vooral op werken. Een aantal symptomen neemt wel af bij veel honden, maar kan net zo goed blijven bestaan. Duidelijk is wel dat ondanks dat symptomen afnemen, honden die eenmaal bang zijn met of zonder medicatie en behandeling alsnog liever niet naar buiten willen.

angst over

Het onderzoek is nog te klein om te  zeggen dat bepaalde zaken beter werken dan andere. Prescriptiemedicatie lijkt tot iets meer effectiviteit te leiden dan natuurlijke, maar doordat bijna iedereen met meerdere methodes de vuurwerkangst bestrijdt kun je geen oordeel over een enkele methode vellen. Wel dat het behandelen in ieder geval iets helpt. En waarschijnlijk ook dat het enige wat echt bij allemaal helpt het stoppen met vuurwerk afsteken is.