• Doggos en puppers menen het internet over

Doggos en puppers menen het internet over

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Doggos en puppers menen het internet over

ma, 07/16/2018 - 15:33

We hadden lolcatz, grumpy cat, en nog veel meer. Het internet leek the placet o be voor kattenliefhebbers. Elke dag werden verwende kattenmensen en zelfs hondenmensen weer getracteerd op kattenfilmpjes, kattenplaatjes, kattengifs…

Maar, beste kattenliefhebbers, jullie tijd is voorbij. Althans, dat zegt de Amerikaanse website “theoutline.com” die in de cijfers dook. Meowspeak is vooorbij, “dogs are having their moment online”. Is dit belangrijk nieuws?  Wellicht niet, maar zelfs de gerespecteerde Engelse BBC komt met het artikel ”Sorry cats, doggos run the internet now”.   

Het in Nederland nauwelijks populaire Reddit, een social mediasite waar je vooral links en artikelen deelt. Vooral populair in de VS en andere engelstalige gebieden. In een rubriek daar, r/aww  (een subreddit zoals het heet) die gericht is op alles wat knuffelig is, zijn de derie populairste posts inmiddels hondenposts.  Het meest populaitre dier op social media-site Facebook is Boo (jawel, 17 miljoen volgers!) is een hond. Inmiddels is “the world’s cutest dog’ 12 jaar oud, en helemaal duidelijk wat vor soort hond Boo is is het niet, maar Boo laat Grumpy Cat met dubbele cijfers achter zich. Op Instagram is de nummer 1 nog wel een katachtige, maar de nummers 2,3 en 4 zijn stuk voor stuk canis familiaris. Volgens een woordvoerder van Instagram zijn 22 van de 50 meest populaire accounts daar hondenaccounts. #dogsofinstagram zullen we maar zeggen. En zoekmachine Google ziet ook dat er veel meer wordt gezocht op “dog” dan op “cat”.

We moeten dus ook wel wennen aan de internet-newspeak, het onvermijdelijke taalgebruik. Dogs zijn dus ‘doggos’, puppies worden ‘puppers’ geoemd. En, aldus de BBC, ‘woofers that bork”. Voor wie expert op doggos newspeak wil worden, wordt snel lid van de Cool dog Group op Facebook, the place to be blijkbaar.

Videokanaal youtube is natuurlijk ook een enorme graadmeter. Sinds 2012 is het daar afgelopen met de kattenfilmpjes, mensen zochten steeds massaler op video’s van honden.

Toch heeft deze switch van kat naar hond ook een serieuze ondertoon, zo verklaren kenners. Katten zijn nogal de dieren die horen bij de techneuten, de early adopters, de mensen die internet het eerst omarmden. Deze mensen zijn “traditioneel enigszins sociofoob”, slecht in omgaan met mensen, en katten passen daar wonderwel bij. Maar nu internet volledig mainstream is, en iedereen er overal bij kan, ook de ‘socialer’ mensen er op komen, en dat zijn (vergeef ons de generalisatie) meer hondenmensen.

Kortom, we zullen de komende tijd nog veel doggos en puppers langs zien komen. Tot ongetwijfeld er op een gegeven moment weer een andere hype komt.


bron

theoutline.com