• Onrust over Spaanse wet voor honden

Onrust over Spaanse wet voor honden

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Onrust over Spaanse wet voor honden

zo, 05/13/2018 - 13:01

Er heerst onrust onder een groot aantal Spaanse hondenbezitters.
In oktober werd er een wetsvoorstel ingediend en onder voorbehoud aangenomen voor het welzijn en de bescherming en verdediging van huisdieren

 Het betreft hier een EU-wet uit 1987, die nog niet in alle EU-landen is aangenomen overigens. In Spanje wordt de wet voorgelegd aan alle autonome deelstaten, en die hebben hier inderdaad een mening over: vrijwel direct kwamen er door het hele land protesten. Een van de leidende groepen hierin was de Spaanse jachtfederatie. Er werd een vlammend betooggeschreven op de website van de federatie waarin werd gepleit voor een duidelijk onderscheid tussen werkhonden als herders en jachthonden en gezelschapshonden.

Zoals de wet er nu uitziet zou een jager bijvoorbeeld gestraft kunnen worden als een hond tijdens een jacht om het leven zou komen. Ook zou het “in de steek laten van een huisdier” strafbaar worden, wat op zich een prima zaak is, maar ook hier kunnen mensen die in de praktijk werken met hun hond aardig in de problemen komen.
Het is uiteraard onmogelijk voor een jager zijn hond aangelijnd te houden; zo kan het dier zijn werk niet doen. Die ontheffing is er al.
Maar op het eventuele zoekraken kan een sanctie staan terwijl dat, aldus de jagersfederatie, inherent kan zijn aan het jachtwerk.

De Spanjaarden hebben verder ook problemen met de verplichting die er zou zijn alle huisdieren in huis te laten wonen, iets dat men niet voor alle huishonden aanvaardbaar vindt. Dat deel van de wet moet verduidelijkt worden, vindt men, aangezien het nu elke nuance mist.
Verder vindt men dat de elektronische halsband in sommige omstandigheden toegestaan zou moeten worden, en daarmee wordt bedoeld dat het alleen zou moeten worden toegestaan om de hond te beschermen.
Ook met de speciale regels voor evenementen hebben de Spanjaarden moeite: ze stellen dat hun eigen clubs al jacht- en sportreglementen hebben. Onder de huidige regels zou elke jager die nu het veld in gaat telkens weer een vergunning moeten aanvragen.

De omschrijvingen in de in oktober aangenomen wet zouden volstrekt onduidelijk zijn en daardoor zouden werkhonden als zelfstandige kuddebewakers, jachthonden, politiehonden en sledehonden behoorlijk in de problemen kunnen raken. Of liever, hun eigenaren.
In februari maakte de lokale overheid van Castilla-la-Mancha, een van de 17 autonome regio’s van Spanje, bekend dat ze jachthonden willen uitsluiten van de wet in wording. Ook in Valencia, de regio die in het westen grenst aan Castilla-la-Mancha, is men nu van plan een dergelijke uitzonderingsregel in te voeren.
De Spaanse dierenbeschermingsorganisatie (FEBA) is het hier absoluut niet mee eens en vindt dat de dieren hierdoor blootgesteld zullen zijn aan “wrede en onterende praktijken.” Anderzijds klagen de jagers dat ze door iedereen als dierenmishandelaars worden gezien. Het komt dan ook steeds vaker tot confrontaties tussen de activisten en de jagers.

 

 

bron

Bron: Publico