• Einde aan particuliere hondenfok in Griekenland en Spanje

Einde aan particuliere hondenfok in Griekenland en Spanje

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Einde aan particuliere hondenfok in Griekenland en Spanje

wo, 05/12/2021 - 17:15

Nieuwe wetgeving verbied nestjes voor particulier, en eist sterilisatie

Nieuwe wetgeving, gericht op dierenwelzijn,  lijkt zowel in Griekenland als in het autonome gebied Andalucie (Zuid Spanje) een voor hondeneigenaren nare nevenwerking te hebben, het hobbymatig fokken van honden wordt namelijk simpelweg verboden. Alleen mensen met een kennelvergunning zouden nog mogen fokken.

In Griekenland is de gedachte achter de wet simpel, de aanpak van het hoge aantal zwerfhonden. Dus worden de vijf basisvoorwaarden, vrij van honger en dorst, vrij van pijn, vrij van spanning en angst en de vrijheid hebben om in goede leefomstandigheden te leven ingevoerd. Tot zover niets aan de hand. Ook de invoering van een digitaal gezondheidsboekje voor alle huisdieren is relatief onschuldig. En het verbod op verkoop van dieren via online marktplaatsen en dierenwinkels is iets waar ook Nederland en België mee omgaan. “Adoptiekosten” vragen voor een huisdier wordt verboden.

Maar “gewone” eigenaren mogen in de toekomst per hond (of ander huisdier) niet meer dan één nest hebben, of helemaal geen.  Castratie van alle huisdieren wordt verplicht. Dierenwelzijnsorganisaties verwachten daarmee dat mensen massaal dieren uit asielen zullen gaan adopteren. Professionele fokkers mogen nog wel, mits niet meer dan zes nesten per fokdier.

Veel eigenaren van stamboomhonden in Griekenland maken zich ongerust, en ook eigenaren van een aantal -niet FCI-erkende- nationale rassen. Bepaalde rassen zoals de Kretenzische hond zijn nog maar minimaal aanwezig, en moeten worden gered door selectief, maar wel vaker, fokken.

Andere kritiek is dat het overlaten van fokken aan professionele fokkers juist de broodfok in de hand werkt. Immers, bij gebrek aan “huis-en-tuin-pups” worden toekomstige hondenkopers die niet willen adopteren richting de commerciële handel gedreven.

In Spanje, vooralsnog alleen in de autonome regio Andalusië, speelt hetzelfde. Ook daar wordt het fokken door particulieren verboden. In de -nu nog in ontwerp aanwezige-  nieuwe welzijnswet wordt ook verplichte sterilisatie opgenomen. De Spaanse kennelclub, de RSCE, is inmiddels volop in het geweer gekomen tegen in ieder geval de verplichte sterilisatie.

Vooralsnog lijken Spanje en Griekenland een “ver van ons bed-show”,  maar ook dichterbij spelen vergelijkbare zaken rondom dierenwelzijn. In Vlaanderen geldt de sterilisatieplicht bijvoorbeeld sinds kort voor katten, maar kan natuurlijk ook uitgebreid worden. Andere landen verscherpen de fokregels ook steeds meer, net als de regels voor verkoop van dieren. Enerzijds goed, maar door de particuliere fokker aan te pakken (waaronder natuurlijk ook minder goedbedoelende fokkers zitten)  lijkt het eerder ruim baan voor de broodfok en illegale handel te worden. In Nederland verschijnen inmiddels ook al af en toe dergelijke gedachtes over fokverboden, waarbij dierenwelzijn als reden wordt gegeven. In sommige gevallen terecht, fokken met zieke dieren is een no-go, maar welke uiteindelijk de effecten zijn op het voortbestaan van stamboomhonden blijft de vraag.

Online zijn er inmiddels petities gestart tegen de nieuwe wetgeving:

Griekenland: klik hier voor petitie

Spanje: klik hier voor petitie