• Spanje woedend nadat politie hond doodschiet

Spanje woedend nadat politie hond doodschiet

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Spanje woedend nadat politie hond doodschiet

do, 12/20/2018 - 17:15

In Spanje is een storm van protest opgestoken nadat er beelden online kwamen van Spaanse handhavers, de Guardia Urbana, die in Barcelona een hond doodschieten. Volgens de agent werd hij door de hond gebeten. Het zou ook gaan om een hond die op de lijst gevaarlijke rassen staat, aldus de politie. 

En de hond was niet aangelijnd en liep zonder muilkorf. De hond, Sota genaamd,  zou de agent hebben aangevallen omdat de politie probeerde de eigenaar van de hond, een dakloze man, weg te sturen voor het hotel waar hij zat. Het hotel, het luxe Ayre, had bij de politie geklaagd over de dakloze omdat het het image van het hotel zou schaden. De politie liet wel weten de dood van het dier te betreuren, de agent zou een blauwe plek en een gebroken tand hebben door de aanval van de hond. Vooral de beelden van de stervende hond op Facebook (video onder dit artikel, let op, schokkende beelden) maakten dierenliefhebbers woedend.

Maar getuigen vertellen een heel ander verhaal, zo zegt de Spaanse krant El Publico. Er zou een kleine vechtpartij tussen de eigenaar en de politie zijn geweest, waarbij de hond onophoudelijk blafte. Daardoor pakte de agent zijn pistool en schoot de hond tot tweemaal toe  in het hoofd.

Een wrang detail is dat recent de eigenaar en zijn hond waren opgenomen in het project “Best Friends” wat door sociale hulpverleners en de gemeenteraad van Barcelona is opgezet. De organisatie die dit organiseert vindt dan ook dat het gebeuren eens te meer aangeeft hoe slecht de politie van de Catalaanse hoofdstad is opgeleid. De organisatie gaat vragen stellen aan de gemeente, net als de Commissie voor de bescherming van dieren en het College van Advocaten in de stad. Deze laatste wil ook via een proces aantonen dat de hond onrechtmatig is doodgeschoten, en dat de agent daarvoor bestraft moet worden, aangezien dit als misdrijf geldt.

De gemeenteraad is dan ook furieus. De partij PACMA wil een onderzoek naar de gebeurtenissen. Direct na het gebeuren kwamen honderden mensen al voor het gemeentehuis in Barcelona bijeen om de gemeenteraad te vragen de agent te vervolgen. Ook werden wegen geblokkeerd door demonstranten. De gemeente liet al weten dat er een onderzoek naar het gebruik van het dienstwapen is gestart.

Aanstaande zaterdag 22 december organiseren dierenliefhebbers een protestdemonstratie tegen het optreden van de politie. De bedoeling is dat demonstranten een rode kaars meenemen om Sota te gedenken. Met de kaarsen moet dan een groot hart gemaakt worden.

Lees ook: Barcelona treedt op: Bedelaar met hond vaak oostblokcrimineel