• Spanje wil Hoogrisico-raslijst afschaffen

Spanje wil Hoogrisico-raslijst afschaffen

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Spanje wil Hoogrisico-raslijst afschaffen

do, 04/08/2021 - 15:18

Wel hoogrisicohonden, geen hoogrisicorassen

In Spanje wil de regering een einde maken aan de classificatie van rassen als “hoogrisico” en “gevaarlijk”, en voortaan het individuele gedrag van de hond als maatstaf nemen. Dat betekent dat de lijst met “potentieel gevaarlijke honden” (Perros Potencialmente Peligrosos ) komt te vervallen. Voor rassen (niet iedereen erkent de pitbull als apart ras) als de Pitbull Terrier; Staffordshire Bull Terrier; American Staffordshire Terrier; Rottweiler; Dogo Argentino; Fila Brasileiro; Tosa Inu; en Akita Inu is dan niet langer een vergunning nodig. Deze rassen kennen ook een aanlijn- en muilkorfplicht. Bovendien krijgt Spanje dan uniforme wetgeving, nu is het nog verschillend geregeld in de diverse gebieden, alle 17, van Spanje.

Bovendien bepaalt het wetsontwerp 50/99 dat honden die een "bijzondere behandeling" nodig hebben, moeten worden opgevoed met technieken voor gedragsverbetering, zodat ze niet langer gevaarlijk zijn. De aankondiging kwam via Sergio Garcia Torres na een “politieke conferentie” georganiseerd door de Spaanse kennelclub, de RSCE.  Ook regelt de wet een uniform systeem van registratie van honden, iets wat mede door nieuwe Europese regels voor steeds meer landen nodig is. Spanje kent nu 17 regionale registers, hier zal één nationaal register uit voort moeten komen. Pups moeten straks in Spanje voor de derde maand door de fokker zijn geregistreerd. Overigens voert Spanje tegelijkertijd een nationaal register in voor mensen die wegens eerder gedrag nooit meer dieren mogen houden.

Aan de andere kant is ook een nationaal register van bedrijfsfokkers aangekondigd waarin professionals en amateurs zullen zijn opgenomen, zodat "alleen geregistreerde personen" officiële fokkers kunnen zijn.

Het wetsvoorstel is ook van plan om het burgerlijk wetboek te wijzigen om te erkennen dat dieren voelende wezens zijn in overeenstemming met het Verdrag van Lissabon, evenals een andere wijziging van het wetboek van strafrecht om de straffen voor dierenmishandeling naar boven bij te stellen, op dit moment kent Spanje een maximale hechtenis van 18 maanden. Jaarlijks worden er in Spanje tussen de 150.000 en 200.000 honden aan hun lot overgelaten, of erger. tot slot komt de wet met een gelijkstelling en regelgeving voor hulphonden.

Afbeelding van Mirko Kaminski via Pixabay