• Spaanse rechter roept hond op als getuige mishandeling

Spaanse rechter roept hond op als getuige mishandeling

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Spaanse rechter roept hond op als getuige mishandeling

vr, 05/10/2019 - 16:40

In Nederland en Belgie wellicht ondenkbaar, in Spanje weliswar zeldzaam, maar het kan. In een rechtszaak tegen dierenmishandeling riep de rechter een hond, de mishandelde hond zelf, op om te getuigen. Dat gebeurde in Santa Cruz de Tenerife, op het gelijknamige eiland. De verdachten zouden de hond, van het type pitbull, hebben mishandeld en voor dood achtergelaten.

“Milagros”, zo heet de hond, kwam met haar huidige verzorger de rechtszaal in en bleef in de ruimte totdat de rechtszaak eindigde. Reden was volgens de openbaar aaklager, Francisca Sanchez, dat hoewel " de getuige natuurlijk niet kan spreken," de aanwezigen wel konden zien welke verwondingen het dier had opgelopen en hoe ze zich had hersteld. De mishandeling vond al plaats in 2012.

Het incident in Santa Cruz de Tenerife, bestond uit een aanval van de andere honden van de verdachte op deze hond, welke ernstig gewond raakte door beten op de hals, romp, benen en andere lichaamsdelen. Volgens om het rapport van het openbaar ministerie, hebben de twee verdachten er toen ervoor gekozen om zich te ontdoen van de teef voordat een dierenarts ernaar kon kijken, hebben ze de hond in een soort koffer gedan en letterlijk bij het vuil gezet.


 


De hond bleef 21 uur in de koffer tot hij door de buren werd gered. Deze hadden de hond horen blaffen en huilen. De conditie van het dier was kritiek en zelfs dierenartsen konden de wonden niet snel genezen, dus bleef ze langer dan een maand in het ziekenhuis. Het Openbaar Ministerie is van mening dat de verdachten schuldig zijn aan van mishandeling van huisdieren en eist negen maanden onvoorwaardelijke  gevangenisstraf. Een van hen, Segio MJ, reageerde via een videoverbinding uit Sevilla, waar hij in preventieve hechtenis zit nadat hij was gearresteerd vanwege zijn betrokkenheid bij andere misdaden, in dit geval een overval. Hij verklaarde dat hij dacht dat de hond dood was, en haar daarom in de koffer had gestopt.

Een woordvoerder van de rechtbank van de Canarische Eilanden (TSJC) heeft uitgelegd dat het besluit om een ​​hond in het proces te laten verschijnen als een "getuige", een zeer ongebruikelijke maatregel in de Spaanse justitie is, maar werd genomen met de instemming van alle partijen, die het een goed idee vonden om de samenleving bewust te maken van het probleem van dierenmishandeling.

Wanneer de uitspraak is is onbekend.

bron

una jueza citó a una perra para que “declarara” en el juicio contra su dueño