• Youtube helpt onderzoek naar hondenbeten

Youtube helpt onderzoek naar hondenbeten

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Youtube helpt onderzoek naar hondenbeten

di, 05/15/2018 - 13:05

Onderzoekers van de Universiteit van Liverpool maken gebruik van  YouTube om de complexe kwestie van hondenbeten te bestuderen.

Hondenbeten worden steeds meer een hot item in onze huidige samenleving. Het voorkomen van hondenbeten is een belangrijk probleem voor de volksgezondheid en voor de politiek, maar ook voor de honden. Het blijft echter moeilijk voor onderzoekers om de omstandigheden te begrijpen die hebben gezorgd voor het bijten van de hond. De meeste onderzoeken zijn afhankelijk van bewijsmateriaal dat is verzameld na het incident, zoals ziekenhuisgegevens en slachtofferinterviews.

In een nieuw onderzoek gepubliceerd in Scientific Reports hebben onderzoekers voor de eerste keer YouTube-video's gebruikt om hondenbeten direct “in situ” te observeren en analyseren.

Sara Owczarczak-Garstecka, de hoofd-onderzoeker: "Online video's bieden ons een nog onontdekte gelegenheid om hondenbeten uit de eerste hand te observeren, iets wat gewoon niet mogelijk is met andere methoden. Meer gebruik van dit soort openbare beelden voor onderzoek kan ons helpen beter te begrijpen hoe en waarom hondenbeten voorkomen en bijdragen aan de ontwikkeling van strategieën voor het voorkomen van bijtwonden."

Aan de hand van zoektermen zoals "hondenbeet" en "hondenaanval" bekeken de onderzoekers 143 video's die tussen januari 2016 en maart 2017 naar YouTube zijn geüpload. Voor elke video werden de context van bijtwonden, bijt-graad (hoe ernstig), slachtoffer- en hondenkenmerken vastgelegd. Voor 56 van deze video's konden ze ook de details van het gedrag van mensen en honden analyseren, voorafgaand aan de beet.

De onderzoekers erkennen dat YouTube-video's van hondenbeten waarschijnlijk vertekening laten zien. Bijvoorbeeld bijtwonden door kleine honden die misschien als 'komisch' worden beschouwd zullen vaker als “leuk” filmpje worden geupload dan heel ernstige wonden. Ook het beleid van YouTube speelt daarin mee.

Uit de resultaten blijkt dat ondanks deze potentiële vooringenomenheid, de demografische kenmerken van de slachtoffers en honden die worden gezien in de YouTube-bijtvideo's, zoals rastype en geslacht en leeftijd van de slachtoffers, consistent zijn met die in eerdere onderzoeken. Zo zien we vaak de rassen als Chihuahuas, Duitse herders, Pitbulls en Labrador Retrievers langskomen. Ongeveer 7 op 10 van de bijtslachtoffers in de video's was man, terwijl meer dan de helft van de beten werd waargenomen bij kinderen en baby's.

Hoewel dit nog kleine onderzoek geen echte uitspraak kan doen over het oorzakelijk verband tussen menselijk gedrag en hondenbeten, werden sommige gedragingen die eerder werden waargenomen in de context van hondenbeten ook hier waargenomen voorafgaand aan een beet. De onderzoekers merkten bijvoorbeeld op dat het directe contact met een hond ongeveer 20 seconden vóór een beet toenam, net als het feit dat het slachtoffer voorafgaand aan de beet vaak over de hond heen leunde.

Sara Owczarczak-Garstecka voegde toe: "Deze bevindingen bieden een waardevol nieuw inzicht voor de ontwikkeling van strategieën tegen bijtwonden Bijvoorbeeld preventief waarschuwen om niet over een hond heen te leunen, en bij de geringste twijfel het contact met een hond te vermijden.