• Audioboek houdt hond niet rustig

Audioboek houdt hond niet rustig

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Audioboek houdt hond niet rustig

wo, 11/16/2022 - 13:32

Wie even weggaat en zijn hond rustig wil houden door een audioboek af te spelen, kan dat beter veranderen in een sonate van Mozart, of andere klassieke muziek. Dat blijkt uit een onderzoek aan de Universiteit van Belfast.

Uit het onderzoek bleek dat het spelen van klassieke muziek een "matig kalmerend effect" had op de honden wanneer ze gescheiden waren van hun eigenaars. Maar al met al hebben muziek en audioboeken weinig waarde voor honden in situaties van kortdurende acute stress.

Eerder  onderzoek suggereerde dat klassieke muziek een kalmerend effect had op honden in asielen. En weer ander onderzoek suggereerde dat honden vooral de voorkeur gaven aan reggae en softrock, of zelfs aan Adele.

De onderzoekers van het Animal Behaviour Centre aan de QUB School of Psychology besloten te onderzoeken of klassieke muziek of audioboeken stress verminderden voor gedomesticeerde honden als ze voor een korte tijd gescheiden worden van hun baasjes. Sommige hondenbezitters laten bijvoorbeeld muziek, de radio of een audioboek aan als ze weg of niet thuis zijn, omdat ze denken dat hun hond daardoor het gevoel krijgt dat hij gezelschap heeft.

Om te testen of klassieke muziek of een luisterboek die stress verminderde, speelden ze 82 honden die betrokken waren bij de studie een sonate van Mozart en het luisterboek van Harry Potter en de Steen der Wijzen. Ze speelden ook niets af voor de honden terwijl ze een korte tijd zonder hun baasjes waren achtergelaten in een onderzoeksruimte op de universiteit - de "controleconditie".

Voor het onderzoek werden honden van verschillende rassen gebruikt, allemaal met toestemming van hun eigenaars. Het gedrag van elke hond werd geobserveerd en op video vastgelegd terwijl ze de klassieke muziek, het audioboek en "niets" speelden.

"Honden die werden blootgesteld aan klassieke muziek gingen significant sneller liggen dan dieren in de luisterboekconditie en sneller tot rust te komen dan dieren in de luisterboek- en controlecondities", aldus het onderzoeksrapport. Honden die naar het audioboek luisterden, staarden wel naar de speaker die het speelde. Maar de onderzoekers ontdekten dat het luisteren naar een audioboek de stress op korte termijn die honden voelden toen ze gescheiden waren van hun baasjes, niet verminderde.

"Over het algemeen wijzen de bevindingen op slechts een matig kalmerend effect van klassieke muziek, en geen duidelijke welzijnsvoordelen van een audioboek, op honden die gescheiden zijn van hun baasjes", aldus de onderzoekers. "Niets wees erop dat menselijke conversatie in de vorm van een audioboek tot enig welzijnsvoordeel leidde."

Het artikel werd gepubliceerd in het tijdschrift Applied Animal Behavior Science. Het onderzoek werd geleid door dr. Deborah Wells van QUB's School of Psychology.

Foto: Mdk572