• Nederlandse vrouw met honden aangevallen door koe

Nederlandse vrouw met honden aangevallen door koe

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Nederlandse vrouw met honden aangevallen door koe

vr, 06/15/2018 - 10:21

In het Oostenrijkse plaatsje Maria Alm is een 58-jarige Nederlandse vrouw gewond geraakt toen ze werd aangevallen door koeien.  De vrouw was met haar aangelijnde honden en twee andere personen aan het wandelen, toen ze door  de grazende kudde, waar een aantal kalveren bij waren, werd aangevallen. De politie Salzburg heeft dat bekend gemaakt.

De honden werden onrustig bij het naderen van de kudde, en begonnen te blaffen. Een moederkoe zou daarbij hebben willen proberen haar kalf te verdedigen, en heeft daarom mogelijk de aanval ingezet. De vrouw is naar de Eerste Hulp van het  ziekenhuis gebracht, de honden en de medewandelaars raakten niet gewond.

Aanvallen door koeien komen relatief veel voor bij wandelaars met honden.

Uit Brits onderzoek blijkt dat er veelvuldig aanvallen voorkomen door koeien op mensen en honden. Vooral wanneer er kalveren aanwezig zijn. Bij 1 op de 4 aanvallen komt de aangevallen persoon zelfs te overlijden. In 10 jaar tijd werden in het Verenigd Koninkrijk 54 aanvallen geregistreerd. In het VK lopen wandelwegen veelvuldig door weilanden, waardoor mensen en honden eerder in aanraking komen met koeien.

In tegenstelling tot de vaak geopperde bewering, zijn het niet de stieren die gevaarlijk zijn. In Engeland is in dit onderzoek maar 1 aanval door een stier gemeld, en die is nog onzeker. Het is vooral de verdediging van kalveren die moederkoeien aanzet tot aanvallen. Alhoewel het onderzoek in Engeland relatief klein was, zijn vrouwen vaker het slachtoffer bij een koeienaanval, omdat ze de honden proberen te beschermen, mannen laten de hond eerder los.

Het Britse advies is dan ook om, als een kudde aanvalt, de hond van de lijn te laten, een hond ontsnapt sneller dan een mens, bovendien wordt de aandacht van de koeien dan gericht op de hond. Een nog beter advies is om je –zeker met hond- ver van koeien, zeker met kalveren, te houden en als je koeien tegenkomt liever een flinke omweg te maken, waarbij je je hond uiteraard naast je, zo mogelijk uit het zicht van de koeien, houdt.

De video toont een aanval in Engeland.