Vuurwerkverbod komt er nu echt aan
Goed nieuws voor honden en hun eigenaren in Nederland: een vuurwerkverbod lijkt nu echt definitief. Hoewel het onderwerp nog door de ministerraad moet, ziet onder andere de NOS genoeg aanwijzingen voor een doorbraak in de vuurwerkdiscussie.
De kritiek op vuurwerk nam de afgelopen jaren toe. Niet alleen huisdiereigenaren zijn het zat, ook hulpdiensten en artsen pleiten al langer voor een verbod. En dat lijkt er nu dan echt te komen, al is het geen geheel verbod. “Alleen een beperkt assortiment siervuurwerk - zoals fonteintjes, bepaalde sierpotten en grondbloemen - blijft toegestaan. Ook het zogenoemde F1-vuurwerk, kindervuurwerk zoals sterretjes en knalerwten, blijft te koop.” Zo laat de NOS weten. Vuurwerk uit de categorie F1 was altijd al het hele jaar door te koop. Maar met de wetswijziging wordt de vuurwerktraditie wel degelijk grotendeels aan banden gelegd.
De maat is vol, zo bleek al snel na de laatste jaarwisseling. Behalve het aantal honden dat vermist raakte en hulphonden die angst werden aangejaagd en daardoor ongeschikt werden voor hun taak zal het verbod ook veel kosten kunnen besparen voor huisdiereigenaren. Uit de enquête van Dogzine is gebleken dat veel hondenbezitters rond de jaarwisseling huis en haard verlaten om het vuurwerk te ontvluchten. Van de 119 respondenten gaf 65,5% aan om rond de jaarwisseling ergens anders te verblijven in een omgeving met minder of geen vuurwerk. Wie zoekt naar zo’n vuurwerkvrij ziet de realiteit: voor wie ook in de komende jaarwisseling weinig vertrouwen heeft is het nu al tijd om op zoek te gaan naar een vakantiehuisje. Vooral in Nederland en België zitten de vakantieparken al snel volgeboekt door de “vuurwerkvluchteling.” Ook andere Europese landen zijn in trek als locatie om het vuurwerkgeweld even te ontvluchten. De Nederlandse vakantieparken waren het meest in trek, 42,9% van de respondenten kiest hiervoor. Op de tweede plaats komt Duitsland met 8,4%, gevolgd door Duitsland met 7,6% en België met 5,9%. Een gedeelte bleef ook thuis, dit bedroeg 30,3%. De thuisblijvers zijn niet per definitie goedkoper uit als ze besparen op de kosten voor een overnachting elders. Veel honden met vuurwerkangst hebben alsnog ondersteuning nodig in de vorm van medicatie of andere hulpmiddelen om een relatief rustige oud & nieuw te beleven.
Dat er nu een gedeeltelijk verbod komt, lijkt voor de meeste hondenbezitters als een verrassing te komen. In de enquete liet slechts 7,6% weten vertrouwen te hebben in een stevig genoeg vuurwerkverbod dat ook gehandhaafd worden. Hier zitten ook wel degelijk nog wat haken en ogen aan. Niet iedereen is tevreden met het feit dat niet alle vuurwerk wordt verboden. De Partij voor de Dieren en Groen Links pleiten al langer voor een algeheel verbod en gaan hier ook mee door. Esther Ouwehand van de PvdD laat weten dat er komende week alsnog een initiatief wetsvoorstel komt voor een algeheel vuurwerkverbod namens de partij en Groen Links. Sommige gemeentes hebben al aangegeven om de komende jaarwisseling een algeheel vuurwerkverbod te hanteren. Onder andere in Amsterdam, Rotterdam, Hilversum, Den Helder en Goes geldt een vuurwerkverbod vanaf dit jaar. In Vlaanderen werd vorig jaar al een vuurwerkverbod aangekondigd door de minister van Dierenwelzijn; Ben Weyts.
Over het handhaven van het verbod in Nederland is nog veel onbekend. Gesprekken met onder andere de politie hierover volgen nog, en de politie heeft laten weten zich tot die tijd van commentaar te onthouden. Of hondenbezitters daadwerkelijk thuis kunnen blijven voor een rustige jaarwisseling dit jaar is dan ook nog even de vraag. Tegenstanders van een verbod zeggen dat een verbod de import van illegaal vuurwerk uit het buitenland alleen maar in de hand zal werken.