• De eco-voetafdruk van uw hond, hoe erg is het nu?

De eco-voetafdruk van uw hond, hoe erg is het nu?

Leestijd
3 minuten
Tot nu toe gelezen

De eco-voetafdruk van uw hond, hoe erg is het nu?

zo, 01/06/2019 - 13:55

“Onze trouwe viervoeters laten namelijk een flinke ecologische voetafdruk achter, of liever gezegd: pootafdruk (Algemeen Dagblad 5 januari 2019).” Een verhaal dat nogal wat commotie veroorzaakte, en koren op de molen lijkt van de klimaatbeschermers die nu kunnen gaan roepen hoe slecht huisdieren zijn, en daarmee PETA achterna kunnen die ook de hond of kat liever niet als “huisdier” ziet.

En ja, in het onderzoek wordt uitgelegd dat een hond, zoals de Telegraaf op Facebook meldde, even schadelijk is voor het milieu als het rijden in een forse SUV naar Marokko, rond de 3500 kilometer. Opvallend, want in het onderzoek wordt gesproken over een “gemiddelde” auto, de term –of het equivalente verbruik van een dergelijk voertuig wordt nergens in het onderzoek genoemd.  Alleen de gemiddelde uitstoot van een voertuig, en dan komt de hond overeen met 3000 kilometer, oftewel 950 kg CO2.  Bijna Marokko,  mits je de –veel vervuilender- vaart met de veerboot naar Tanger meetelt. Wat nog belangrijker is, het gaat hier alleen om de daadwerkelijke uitstoot van je auto, dus niet om de belasting die de productie en sloop met zich meebrengt voor het milieu, laat staan de belasting voor het milieu door aanleg van wegen, onderhoud van wegen etc. Ergo, zelfs al rij je een Tesla met 0,0% CO2-uitstoot (door de auto zelf, de productie van de stroom voor de auto komt uit kolen- of gascentrales, dus kent weer wel CO2-uitstoot), dan nog is de CO2 die vrijkomt bij alleen de productie, het maken dus van je auto, net zo groot. Immers, die productie-uitstoot komt overeen met de uitstoot van 8 jaar fossiele brandstof rijden (nog los van de milieu-impact bij het delven van zeldzaam lithium en kobalt).  Het onderzoekt vergelijkt de “uitstoot” van de hond ook met het gemiddelde jaarkilometrage van de Zwitser, 9600 kilometer per persoon per auto.  Oftewel, een hond neemt “slechts” een derde van die uitstoot voor zijn rekening. In Nederland rijdt een auto –maar daar kunnen meer inzittenden in zitten, gemiddeld 13,200km per jaar.

auto

In 2009 kwam het boek “Time to eat the Dog” uit, en de onderzoekers daar vonden dat honden, men ging uit van een Duitse Herder, zelfs twee keer zoveel is als dat van een 4,6 liter Land Cruiser (Nog net iets meer dan een SUV). Uit het Zwitserse onderzoek wordt dan ook duidelijk dat klimaatwetenschappers Brenda Vale, de onderzoekster van Time to eat the Dog, daar fors naast zat. Haar aanbeveling om honden dan maar in te ruilen voor kippen is dus totaal uit de lucht gegrepen.

Het Zwitserse onderzoek gaat uit van een Labrador-achtige hond van 29 kilo. Daar is de “uitstoot”, de belasting voor het milieu, op berekend. De hond zou 13 jaar oud worden, menen de onderzoekers. Hij krijgt een hoeveelheid voer gelijk aan 2,5% van zijn lichaamsgewicht (ca. 750 gram) per dag. Zijn basisvoer is Natvoer  met 66% vlees en 29% granen en toevoegingen. De overige 5% is suiker en zout. Verpakt (verpakking geeft ook milieubelasting) in een aluminium blik met folie. Dagelijks drinkt de hond bijna 1,5 liter water. Ook meegenomen zijn: zijn kleedjes en lijn, een wekelijkse autorit naar het bos van ca. 20km, het verbruik aan plastic poepzakjes en de kosten voor het verbranden daarvan, en ook ritjes naar dierenarts, wasbeurten en zelfs zijn overlijden en crematie. Zwitserse ”grundlichkeit”.

ubp per jaar

Kijken we naar al deze gegevens, dan is de jaarlijkse “omgevingsbelasting” van een hond ongeveer 1,3 miljoen “omgevingsbelastingspunten”, een bepaalde maat voor je ecologische voetafdruk. 1000 UBP (umweltbelastungspunkte) komen overeen met 3,2 kg CO2, 45000 liter waterverbruik of 7,7 liter aardolie.  Op zich is dat inderdaad best flink. Maar als we dat vergelijken met “uw” aantal UBP’s, uw ecologische voetafdruk, is een hond daar slechts 6,24% van uit, oftewel, om uw uitstoot te evenaren mag u net iets meer dan 16 honden per persoon hebben. Kiest u voor katten, dan mag dat nog wat meer zijn.

De omgevingsbelasting van uw hond wordt vooral veroorzaakt door twee dingen. Zijn voer, vlees met name, is het grootste aandeel. Ruim 64%.  Wie barft met human grade-vlees zou de belasting voor het milieu nog aardig doen toenemen, alleen, veruit de meeste BARF-mensen kiezen ook voor “afvalvlees”, oftewel vlees dat wij mensen niet eten, organen zoals pens en hart, botten etc. Het onderzoek ging uit van 75% hoogwaardig vlees, en 25% “afval”. En wie kiest voor vlees en eten in papier of ander minder milieubelastend materiaal, bespaart ook alweer op de voetafdruk.

hond

Het tweede forse deel van de belasting is de wekelijkse autorit naar het bos met de hond. Wie daar van af ziet –helaas niet leuk voor de hond-  vermindert de uitstoot al snel met 20%. Anderzijds, heb je drie honden die allemaal meegaan kun je die belasting weer door drie delen.

“Die Gegenüberstellung zeigt deutlich, dass ein einzelner Hund bezüglich Klimaauswirkung oder Um-weltbelastungen kaum an ein ganzes Auto herankommt. Ein Pferd verursacht bei der Bewertung mit den Umweltbelastungspunkten ähnliche Belastungen wie ein Auto.”

verandering

Kortom, wie het onderzoek wat scherper leest ziet dat het op zich met de individuele belasting door een hond wel meevalt. Het komt ongeveer neer op het een keer per jaar vliegen naar een fraaie, ver weg gelegen bestemming. (Sommige politici van klimaatvriendelijke partijen zouden zo zelfs wel 10 of 20 honden kunnen houden, denken we dan maar). De onderzoekers menen dan ook dat wie afziet van een verre vakantie even goed doet voor het milieu als iemand die geen (middelgrote) hond neemt. U kunt ook zelf in plaats van een kilo vlees per week per persoon overgaan naar 300 gram. Het milieueffect is hetzelfde.   En tenslotte, neemt u geen kinderen, dan kunt u dus 16 honden nemen, maar dat zeggen de onderzoekers dan weer niet…

 

bron

Het complete onderzoek (pdf)

ESU services