• Vuurwerk!

Vuurwerk!

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Vuurwerk!

di, 12/20/2016 - 22:21

Oud en Nieuw komt er weer aan en dat vieren heel wat mensen al ruim van te voren met vuurwerk. En daar zijn huisdierbezitters dan weer niet zo blij mee. Katten kun je nog binnenhouden, met honden zul je naar buiten moeten. En honden en vuurwerk, dat is géén goede combinatie.

Vuurwerk is iets waar we ruim voor en vaak nog dagen na de jaarwisseling mee te maken hebben, en waar veel dieren en mensen onder lijden. Want vuurwerk kan maken dat een dier in paniek op de vlucht slaat, met alle gevolgen van dien. Elk jaar weer zijn er helaas dieren die dit met het leven moeten bekopen. De prijs is hoog, heel hoog. Regelmatig worden er in privé-opslagplaatsen en schuren en zelfs woonkamers grote hoeveelheden illegaal vuurwerk gevonden, met alle risico’s van dien. Niet voor niets wordt er al jaren gestreden door diverse organisaties om het vuurwerk aan banden te leggen. Dogzine steunt daarom van harte het online vuurwerkmanifest. De initiatiefnemers van dit manifest zijn voor een verbod op consumentenvuurwerk en zien in plaats daarvan liever professionele vuurwerkshows.vuurwerk

Tekent u ook het vuurwerkmanifest ?

Houd rekening met elkaar

Zolang er geen verbod is op vuurwerk roept Dogzine iedereen die vuurwerk wil afsteken op rekening te houden met zijn of haar omgeving. Steek geen vuurwerk af zonder goed te kijken of er dieren of mensen om je heen zijn. Gooi zeker nooit vuurwerk naar dieren of mensen! Dieren zijn vaak instinctief angstig voor knallen en kunnen enorm in paniek raken en op de vlucht slaan of ernstig getraumatiseerd raken.

Voor de hondenbezitters die medicatie gebruiken om hun hond de oudjaarsavond goed te laten doorkomen een waarschuwing: pas op met medicatie die de werkzame stof “acepromazine” bevatten. Deze stof werkt spierverslappend maar de hond is wel nog volledig bij bewustzijn. Het lijkt dus of het medicijn goed werkt, maar in werkelijkheid kan het dier de angst die hij voelt niet uiten. Zeer traumatiserend dus! Wilt u toch medicatie geven, overleg dan met uw dierenarts en geef niet zomaar iets.

Enkele tips voor oudjaarsavond

  • Laat de hond ruim van te voren uit, liefst op een afgelegen plaats zonder vuurwerk.
  • Houd de hond in de periode rondom de jaarwisseling aangelijnd om vluchtreacties te voorkomen.
  • Apporteert uw hond graag? Pas voor, maar zeker ook ná de jaarwisseling op dat hij geen vuurwerk .apporteert
  • Houd op oudjaarsavond de hond binnen en houd ramen en gordijnen gesloten. Zorg voor afleidende geluiden zoals radio of televisie.
  • Laat angstige honden niet samen met honden die niet bang zijn tenzij u zeker weet dat de niet-angstige hond steun kan bieden en niet onzeker zal worden van de angst van de andere hond. Honden kunnen gedrag makkelijk overnemen, dus wees daar voorzichtig mee!
  • Laat uw hond op oudjaarsavond niet alleen thuis. Wees er gewoon en doe alsof er niets bijzonders aan de hand is. Dat geeft de hond de meeste steun.
  • Wordt er bij u in de buurt veel vuurwerk afgestoken en bij vrienden niet? Kijk dan of het mogelijk is in een andere, rustiger omgeving, uw jaarwisseling door te brengen. Ook een recreatiewoning kan een goede mogelijkheid zijn.

    Dogzine wenst iedereen een goede oudejaarsavond!