• Finse Kennelclub steunt petitie voor verbod consumentenvuurwerk

Finse Kennelclub steunt petitie voor verbod consumentenvuurwerk

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Finse Kennelclub steunt petitie voor verbod consumentenvuurwerk

di, 12/04/2018 - 16:31

De discussie over consumentenvuurwerk wordt niet alleen in Nederland gevoerd. Ook in andere Europese landen worden kritische vragen gesteld over de traditie. In Finland is er inmiddels een petitie gestart die de meeste soorten vuurwerk wil verbieden voor consumenten. De petitie wordt aangeboden door meerdere Finse organisaties waaronder dierenwelzijns- en milieuorganisaties, maar ook medische instellingen zoals brandwondencentra, centra voor gehoorschade en het landelijke astma- en allergiefonds.

Vuurwerk zorgt elke laatste maand van het jaar voor veel vertier en sfeer, maar ook voor stress en verwondingen. Behalve ongelukken bij mensen door gebruik van vuurwerk is het vooral voor dieren een stressvol gebeuren. Ieder jaar weer raken er veel dieren vermist of verongelukt nadat ze zijn geschrokken van vuurwerk. Ook wordt er steeds kritischer gedacht over de nadelige gevolgen voor ons milieu. Vuurwerk kan klachten verergeren bij mensen met ademhalingsproblemen en eist soms dodelijke slachtoffers door ongelukken. Tevens worden de werkomstandigheden in Chinese vuurwerkfabrieken, waar vrijwel alle consumentenvuurwerk vandaan komt, onder de loep gelegd. Werknemers moeten daar vaak onder slechte omstandigheden werken en er gebeuren nog te vaak ongelukken in de fabrieken, soms met dodelijke afloop voor de fabrieksmedewerkers. Om al deze redenen willen verschillende Finse organisaties het consumentenvuurwerk flink inperken. Vuurwerk wordt onderverdeeld in 4 groepen, waarvan er momenteel 3 toegankelijk zijn voor consumenten. F1 vuurwerk is (bijna) geluidloos en kan eventueel binnenshuis gebruikt worden. F2 moet buitenshuis worden afgestoken net als F3, welke een grotere afstand tot het publiek vereist. F4 vuurwerk is alleen verkrijgbaar voor professionals. In de petitie wordt aangedrongen op een vuurwerkverbod voor consumenten dat ook geldt voor vuurwerk dat onder F2 en F3 valt. Deze soorten zouden dan alleen nog gebruikt mogen worden in professionele vuurwerkshows die vaker georganiseerd worden, ter vervanging van consumentenvuurwerk.

Stress verminderen

De Finse Kennelclub licht in een nieuwsbericht haar redenen toe om zich aan te sluiten bij het initiatief. “Door vuurwerk uit de categorieën F2 en F3 te verbieden voor consumenten zal de stress voor honden met een angst voor vuurwerk sterk verminderen en kan de eigenaar beter anticiperen op de momenten dat de hond wordt blootgesteld aan vuurwerkgeluiden.” Toch belichten ze ook een andere kant van de zaak: “In onze reglementen staat dat fokdieren moeten beschikken over een stabiel temperament. Dit betekent dat ze enigszins opgewassen moeten zijn tegen vuurwerkgeluiden.” Ondanks dat beamen ze dat vuurwerkangst bij veel honden aan de orde is. Volgens het Britse RSPCA lijdt zo’n 40-45% van alle honden aan vuurwerkangst.

Samenwerking

De petitie is ontstaan uit een brede samenwerking van Finse organisaties, waaronder Finse dierenbeschermingsorganisaties, de geleidehondenorganisatie, het dierenartsenverbond, Finse medisch organisaties, de Finse kattenvereniging en paardenverenigingen. Via de website www.rajatraiskeelle.fi informeren ze het publiek over de vele nadelen van vuurwerk en kan men de petitie ondertekenen. Het doel is om binnen een periode van 6 maand tenminste 50.000 handtekeningen te verzamelen, waarna het besproken moet worden in het Finse parlement. De organisaties hebben tot 4 juni 2019 om stemmen te werven voor hun petitie.

In Nederland heeft de Raad van Beheer in 2016 al laten weten het vuurwerkmanifest van de Hondenbescherming te ondersteunen.

bron

14 JÄRJESTÖN KANSALAISALOITE RAJAISI ILOTULITTEET SIIRTYMÄAJALLA VAIN AMMATTILA…

RAJAT RÄISKEELLE!