• HGE, het bestaat echt maar is geen virus

HGE, het bestaat echt maar is geen virus

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

HGE, het bestaat echt maar is geen virus

vr, 03/09/2018 - 17:23

Er gaat een vreselijk virus rond, HGE, en er zijn al verschillende honden aan doodgegaan. Veel mensen en “hondensites” delen dit bericht. Want iedereen is natuurlijk bang. Maar het is een hoax, een nepnieuws-bericht.

Allereerst, HGE is daadwerkelijk een ernstige ziekte. Het staat voor heamorrhagic gastroenteritis, zeg maar een bloedende maagontsteking. Honden die de ziekte krijgen gaan plotseling overgeven en hebben bloederige diarree. De symptomen zijn ernstig, en wie zijn hond niet onmiddellijk naar de dierenarts brengt loopt het risico dat de hond overlijdt. Jongvolwassen honden, vooral van de rassen Toypoedel en dwergschnauzer, zijn extra gevoelig.Ook andere rassen lijken het wat vaker te krijgen, zoals de teckel, Yorkshire terriers, Pekingees, Cavalier King Charles, de Shetland Sheepdog en de standaard poedel. Maar, het is geen virus, en het is niet besmettelijk!   Wat HGE veroorzaakt is nog onbekend, vermoedelijk een abnormale reactie op een bacterie of een door bacteriën uitgescheiden stoffen. Wat er gebeurt is dat de doorlaatbaarheid van de maagwand toeneemt waardoor er bloed in de maag lekt uit de bloedvaten. Er zijn ook meningen dat het soms optreedt na vaccinatie, of dat pancreatitis (ontsteking alvleesklier of pancreas), stress of angst, of een allergische reactie op bepaalde voedingsmiddelen de zieke veroorzaakt. Ondanks de naam speelt gastritis eigenlijk nauwelijks een rol.

Overgeven is meestal het eerste wat gebeurt, snel gevolgd door de bloederige diarree, die ook erg stinkt.  De hond kan een gebrek aan bloed krijgen, en daar zelfs van in een shock raken. Niet behandeld kan de hond binnen 24 uur sterven. De symptomen lijken overigens erg op Parvo.

Behandeling wordt gedaan door intraveneus vocht toe te dienen, antibiotica te geven en de diarree en het overgeven medicinaal te behandelen. Als de hond direct, en snel, wordt behandeld, is de overlevingskans groot, 90%.  Wel heeft een hond die eenmaal HGE gehad heeft 10-15% kans op terugkeer van de aandoening.

HGE kan dus nooit als “virus” rondgaan, en is –zoals gezegd- niet besmettelijk. Het verhaal is dus niet waar. Er heerst al wel enige tijd een veel mildere vorm van diarree, die bij honden opduikt, maar die in het algemeen na 1 dag over is (en soms terugkomt). Wel is het zo: heeft de hond bloed in de ontlasting of in braaksel, ga onmiddellijk naar de dierenarts, want bloed is nooit een goed teken!

dossier