• Vlaanderen: verbod op alle vuurwerk

Vlaanderen: verbod op alle vuurwerk

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Vlaanderen: verbod op alle vuurwerk

wo, 03/20/2019 - 18:26

In Nederland is het al jaren een hoofdpijndossier dat de regering het liefst vergeet, in België, nu ja, Vlaanderen, maakt de minister van dierenwelzijn ver gewoon korte metten mee. Of het al dit jaar van kracht wordt is nog onduidelijk, maar qua tijdsplanning kan het: Vlaanderen verbiedt vuurwerk. Niet een beetje, niet in “vuurwerkvrije zones”, maar helemaal.

Nu is de Vlaamse minister van dierenwelzijn sowieso niet van “zachte heelmeesters” ven “stinkende wonden”. Net zo resoluut als nu met een totaalverbod op vuurwerk werd anderhalf jaar geleden het verbod op ritueel slachten doorgevoerd. Ook de wetgeving op broodfok en dierenmishandeling kreeg een flinke zwaai naar strenger, al is het de handhaving van die wetten die af en toe hapert. En nu dus schaft Weyts –en met hem een meerderheid in het Vlaamse parlement-  het vuurwerk af tijdens oudjaar.

“Parlementsleden van meerderheid en oppositie dienen daarvoor een gezamenlijk voorstel van decreet in, op initiatief van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). De nieuwe regels moeten ongelukken met bange dieren vermijden.” Zo schrijft Het Laatste Nieuws, een Belgische krant, online. In Vlaanderen hadden al 40 gemeentes een totaalverbod, maar omdat er nog 103 zonder verbod over waren, werd uiteindelijk nog overal vuurwerk afgeschoten. Het Vlaamse verbod moet hier nu een eind aan maken. Zowel de N-VA, de CD&V, Open Vld, sp.a en Groen steunen de verbodsplannen. Die overigens ook gelden voor wensballonnen.

“Ik krijg elk jaar tientallen mails binnen met verhalen en foto’s van dieren die gewond zijn geraakt, of zijn gestorven. Er was veel onduidelijkheid waardoor iedereen ervan uitging dat vuurwerk altijd en overal toegelaten was. We draaien de logica nu om: in de praktijk zullen de lokale besturen terughoudend zijn en vuurwerk beperken tot welbepaalde plaatsen en goedgekozen momenten” zegt Weyts tegen HLN.

Of Wallonië, Brussel en Nederland diezelfde stappen zullen nemen in het kader van dierenwelzijn is nog afwachten…