• Puppy Eyes zijn echt bedoeld om met ons te communiceren

Puppy Eyes zijn echt bedoeld om met ons te communiceren

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Puppy Eyes zijn echt bedoeld om met ons te communiceren

vr, 10/20/2017 - 14:35

Dat honden ons prima voor de gek konden houden is al langer bekend, maar nu blijken ze ook nog gezichtsuitdrukkingen te gebruiken. Om ons te misleiden?  Nee, maar vermoedelijk wel om onze aandacht te trekken. Onderzoekers aan de Universiteit van Portsmouth onderzochten of gezichtsuitdrukkingen bij honden veranderden ten gevolge van het hebben van “publiek”, een mens die toekeek, of bij het krijgen van bijvoorbeeld een koekje. En wat bleek, honden produceerden aanmerkelijk meer verschillende gezichtsuitdrukkingen als de menselijke persoon toekeek dan als deze met zijn rug naar de hond toestond. Alleen het krijgen van een koekje was voor de honden geen aanleiding om hun gezichtsspieren aan te spannen, daaronder bleven ze relatief onbewogen. Overigens is dit het eerste onderzoek dat intentionele gezichtsuitdrukkingen bij anderew diersoorten dan primaten (mensapen) heeft aangetoond.

En dus, zeggen de onderzoekers, zijn honden ontvankelijk voor dee attentie die ze krijgen van hun menselijke begeleider, en zijn hun gezichtsuitdrukkingen meer dan oncontroleerbare bewegingen, maar een vorm van communicatie met hun eigenaars.

De gezichtsuitdrukkingen bij de honden waren onder meer het optrekken van de wenkbrauwen, wat hun ogen groter doet schijnen (“puppy eyes”). En opvallend, de gezichtsuitdrukkingen zijn eerder op mensen dan op andere honden gericht. Eerder onderzoek had al laten zien dat honden die hun wenkbrauw optrokken en in een asiel zaten, sneller een nieuw baasje vonden.Ook lieten ze vaker hun tong zien. Het kwispelen met de staart werd ook onderzocht, maar daar werd geen significant verschil in gevonden. Wel bleken honden wat vaker te blaffen als mensen echt toekeken.

 

de opstelling

Bij het onderzoek werd gebruik gemaakt van videocamera’s om het gedrag van 24 honden vast te leggen. Zowel rashonden als kruisingen. Bij de experimenten in een gesloten kamer kregen de honden soms wel en soms geen koekje, en wisselde de menselijke begeleider af met aankijken en met de rug naar de hond staan. Omdat de honden niet met meer uitdrukkingen reageerden als er ook voedsel bij het experiment kwam kijken, concludeerden de onderzoekers dat het geen vorm van manipulatie is van de honden, maar echt een manier van vriendelijk communiceren. Het onderzoek geeft geen antwoord op de vraag of het een aangeleerd gedrag is om “gezichten te trekken” (bijvoorbeeld doordat de hond heeft geleerd dat de wenkbrauwen optrekken tot leuke reacties leidt) of dat de uitdrukkingen echt een diepere betekenis hebben.  En zo weten we wellicht dat de honden willen communiceren, maar nog lang niet wat ze bedoelen.

 

bron

Human attention affects facial expressions in domestic dogs