• Jaar voorwaardelijk voor frauderende dierenarts in Engeland

Jaar voorwaardelijk voor frauderende dierenarts in Engeland

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Jaar voorwaardelijk voor frauderende dierenarts in Engeland

wo, 05/23/2018 - 13:29

Een dierenarts in Engeland die samen met een bende fraudeurs zieke en stervende pups verkocht aan nietsvermoedende hondenkopers, is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twaalf maanden.

Daniel Doherty, 49, uit Buckinghamshire – was eigenaar van twee MyVet 24-7-praktijken in Uxbridge, West-Londen, waar hij samen met de bende samewerkte om fraude te plegen door vaccinatiekaarten te vervalsen zodat de bende de honden kon verkopen.

De dieren werden online aangeboden alsof ze afkomstig waren uit liefdevolle huizen en ook goed gesocialiseerd waren, terwijl ze in feite gefokt werden op puppyfarms of geïmporteerd waren uit het Oostblok.

Veel honden hadden ernstige gezondheidsproblemen - inclusief het  parovirus - en de jury hoorde dat minstens 25 van hen waren overleden of geëuthanaseerd waren.

De rechtbank kreeg ook te horen dat  tussen 23 maart 2011 en 10 mei 2017 door de bende 4.689 pups werden meegenomen naar MyVet 24-7 voor hun eerste vaccinaties, waarbij de dierenarts ten minste £ 75.000 kon incasseren.

Doherty, die de samenzwering nog altijd ontkent, werd door de jury unaniem schuldig bevonden.

Ambtenaren van direnwelzijnsorganisatie RSPCA schatten dat het netwerk van puppyhandelaren de puppies verkocht voor een gemiddelde van £ 500 per stuk - waarmee ze gedurende een periode van vijf jaar  minimaal £ 2.548.500 verdienden door het verkopen van 5.097 puppy's, hoewel onderzoekers vermoeden dat er meer werden verkocht.

De bende was het meest actief tussen 2014 en 2016 - voordat politie en onderzoekers van RSPCA de bende op het spoor kwam- en forensisch onderzoek van mobiele telefoons die werden gebruikt om de pups te verkopen toonde aan dat de criminele organisatie ongeveer £ 800.000 per jaar verdiende.

RSPCA-inspecteur Kirsty Withnall, die het onderzoek leidde, zei: "Potentiële kopers werden ertoe gebracht te geloven dat de pup die ze wilden kopen, geboren en opgegroeid waren in een liefdevol gezin, waarbij de moederhond een familiehuisdier was.

"Ze kregen papierwerk met betrekking tot afstamming, gezondheidsdocumentatie en vaccinatiecertificaten - waarvan er veel waren vervalst en waarvan niet werd aangetoond dat ze verband hielden met de betreffende puppy."

De meeste dieren werden verkocht aan nietsvermoedende gezinnen in Londen en Zuidoost-Engeland.

Vijf leden van de bende die eerder de fraude hadden toegegeven, werden ook veroordeeld door het Crown Court van Isleworth. Twee kregen drie jaar gevangenisstraf, terwijl een ander twee jaar gevangen blijft. Alle drie mogen nooit meer honden houden.

Naast de gevangenisstraf van 12 maanden, met een proeftijd van 12 maanden, kreeg Doherty, die in 1991 Cum Laude afstudeerde aan de universiteit, en werkstraf van 80 uur en een boete van £ 140.

dossier