• Omstreden hondenimporteur komt weg met 270.000 euro boete en verbeurdverklaring

Omstreden hondenimporteur komt weg met 270.000 euro boete en verbeurdverklaring

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Omstreden hondenimporteur komt weg met 270.000 euro boete en verbeurdverklaring

vr, 04/30/2021 - 16:01

De Vlaamse rechter is bijzonder mild geweest in de straffen die werden uitgesproken in de zaak tegen broodfokker en handelaar BVBA Puppyhouse (ook bekend als Happy Doggy) in het Vlaamse Boechout.

en geldstraf van 70.000 euro, alsmede het verbeurd verklaren van 200.000 euro aan illegale vermogensvoordelen was alles. In slechts één van de 19 ingebrachte zaken van slecht dierenwelzijn, de verkoop van zieke pups, oordeelde de rechter dat dit bewezen was, de 18 andere gevallen werden ongegrond verklaard. De rechtbank legde ook boetes op voor het importeren van puppy’s (vooral uit Tsjechië en Hongarije) zonder zelf voldoende honden te kweken (geen 10 nesten uit eigen fok verhandelen), wat in Vlaanderen wettelijk verplicht is. Het Openbaar ?Ministerie had aanvankelijk 80.000 euro boete en de verbeurdverklaring van de verkoopopbrengst van 2,2 miljoen euro geeist. Voor zaakvoerders Mathieu C. (59) en Louisa T. (65) werd 40.000 euro boete en een levenslang verbod op het houden van dieren geëist. Mathieu C. riskeert daarnaast ook zes maanden cel.

Drie dierenartsen, die meegewerkt zouden hebben aan het stelselmatig inkorten van de quarantaineperiode voor de uit het Oostblok afkomstige pups werden vrijgesproken. Een van de dierenartsen werd vorig jaar nog veroordeeld wegens valsheid in geschrifte bij veterinaire documenten. Geïmporteerde puppy’s moeten minstens tien dagen in quarantaine voordat ze verkocht mogen worden. De dierenartsen zouden geholpen hebben om die regel te omzeilen. Het openbaar ministerie vorderde voor hen boetes tot 8.000 euro.

De beklaagden betwisten de tenlasteleggingen en vragen de vrijspraak. “Geen enkele koper zegt dat zijn hond ziektesymptomen had op het moment van aankoop”, stelde advocaat Patrick Waeterinckx namens Puppy House. Hij betwistte dat de dieren er slecht verzorgd werden. “Die tenlastelegging steunt op lasterlijke praat in een Facebookgroep en op anonieme getuigenissen. Feit is gewoon dat hondjes soms ziek worden en doodgaan.” Over het afwijken van de quarantaineperiode zei hij dat dat telkens gebeurde na een gemotiveerde beslissing van de dierenartsen, die in eer en geweten handelden.

Happy Doggy werd wel veroordeeld wegens het fokken van te veel honden in woongebied (maximum 10 honden boven de zes maanden) en had daar dus nooit gevestigd mogen zijn. Happy Doggy stond overigens niet voor de eerste keer in het beklaagdenbankje, in 2017 (vonnis 22 september) werd Happy Doggy al veroordeeld tot een verbeurdverklaring van 191.000 euro illegale vermogensvoordelen wegens het verhandelen van 382 te jonge pups uit Tsjechië.

Dierenwelzijnsorganisatie GAIA is ontdaan over het milde vonnis.. GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: “Vandaag stond er veel op het spel voor de dieren, met name voor het lot van 1500 puppy’s die Happy Doggy jaarlijks importeert uit Oost-Europa. Maar vandaag geschiedde geen gerechtigheid voor de dieren. Ik kan alleen maar vaststellen dat de veroordeling niet in verhouding staat tot de ernst van het leed dat zovele weerloze puppy’s aangedaan wordt. GAIA had op een zwaardere veroordeling gehoopt, gelet op de systematische schendingen van het dierenwelzijn door Happy Doggy en dit al vele jaren. Al in 2014 diende GAIA de eerste strafklacht in en de situatie is 7 jaar later niet verbeterd. De verbeurdverklaring en de boetes zijn niet van die aard om de praktijken van Happy Doggy een halt toe te roepen. Ik vrees dat deze grootschalige invoerder van pups goedgelovige kopers honden met allerlei aandoeningen zal blijven aansmeren.”

Meester Anthony GODFROID, advocaat van GAIA, voegt toe: “Tussen 2017 en 2021 is de BVBA Puppyhouse strafrechtelijk veroordeeld tot de betaling aan de Belgische Staat van 470.000 euro. Dit lijkt een groot bedrag, maar gelet op de grote hoeveelheid geld die omgaat in de sector van de import van puppy’s uit Oost-Europa, schromelijk onvoldoende. Ik zou durven spreken van een peulschil. Ik weet en voorspel dat de klachten over deze “ondernemer” zullen blijven binnenstromen. En dan kunnen we weer van voorafaan beginnen. Ik wil er ook op wijzen dat de vordering van de Procureur des Konings meer dan 10 x hoger lag: hij vroeg een verbeurdverklaring van afgerond 2,5 miljoen euro. De Procureur vroeg ook een verbod op het houden van dieren en dat heeft de rechter vandaag op de publieke zitting niet uitgesproken. Ook op de gevraagde sluiting van de inrichting is de rechter niet ingegaan.”

GAIA overweeg in beroep te gaan.

 

Foto bij dit artikel: Stockfoto Pixabay

dossier