• Elke dag 438000 honden te koop in Europa

Elke dag 438000 honden te koop in Europa

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Elke dag 438000 honden te koop in Europa

di, 12/01/2020 - 14:24

COVID zorgde voor hausse aan advertenties en forse prijsstijgingen

Het aantal online advertenties voor honden en katten via verkoopsites blijft stijgen. Op een gemiddelde dag staan er 438,004 honden en 80,712 katten te koop. Niet zelden via broodfokkers waarbij de zorg voor dierenwelzijn minimaal is. In België staan er op een willekeurige dag ca. 1300 honden te koop, in Nederland ruim 4800. Dat is dan op websites als marktplaats, hondenmarktplaats en puppyplaats. In België gaat om de site 2ehands.be, samen met de Franstalige equivalenten. Opvallend, ook in een relatief klein land als Luxemburg staan er ruim 1100 te koop. Op vier sites in Duitsland gaat het al om 128.000 honden (mogelijk wel soms dezelfde). Andere “grote” landen zijn Bulgarije (>50.000), Italië met bijna 50.000, Malta, ook relatief klein, met 21.000, Polen met ca. 50.000,  Spanje (bijna 50.000), en Engeland met ca. 20.000 advertenties. In twee landen is het aantal advertenties sterk afgenomen, Frankrijk (9.000) en Tsjechie (3.700), dat als gevolg van veel strengere regelgeving rondom online advertenties. Regelgeving die in België ook bestaat.

De cijfers staan in een vandaag verschenen rapport van EUPAAG, de Europese organisatie die zich bezighoudt met de controle van online dierenadvertenties ( Pet advertising Advisory Groups), 10 Europese landen hebben een dergelijke nationale groep, vaak samengesteld met mensen uit dierenwelzijnsorganisaties. In België is dat BelPAAG, in Nederland bestaat er niet zo’n groep.

Door samenwerking met Tech4Pets kon EUPAAG de advertenties internationaal monitoren. Daardoor konden een aantal internationale netwerken worden blootgelegd van handelaren die over de grenzen heen actief zijn in de –veelal- illegale handel. Het onderzoek concentreerde zich op een steekproef van 7 EU-lidstaten: Bulgarije, Kroatië, Cyprus, Duitsland, Polen, Roemenië en Spanje. Een diepgaande analyse van advertentiegegevens die zijn verzameld via advertentiesites die in deze landen actief waren, onthulden talrijke netwerken van handelaren die in hun respectieve landen opereerden. “Een zorgwekkend beeld” aldus EUPAAG. Elke maand zouden er 46.000 pups illegaal door heel Europa heen worden verhandeld. Bij transporten overlijden soms vier van de vijf pups.

Ook de COVID-pandemie speelt een rol. In een aantal landen daalde het aantal advertenties in maart sterk, door de ingevoerde lockdown-regels en de gesloten grenzen. In mei, toen alles weer langzaam openging was er een piek te zien in advertenties, en na weer een kleine daling in juni stegen de aantallen in juli en augustus weer. “De regels voor social distance en lockdown die in maart 2020 zijn ingevoerd, waren waarschijnlijk verantwoordelijk voor het verminderen van online advertenties voor honden en katten vanwege de onzekerheid op de markt. Echter, die werden uitgebuit door handelaren toen de vraag naar huisdieren van mensen weer toenam. Uit de gegevens blijkt dat vanaf mei 2020 aan deze vraag is voldaan. In Duitsland werd een stijging van maar liefst 25% gezien toen de buitengrenzen weer opengingen. Het aantal advertenties voor katten verdubbelde zelfs. (Nederland en Belgie werden niet meegenomen in de steekproef).

De toegenomen vraag naar huisdieren heeft ook geleid tot aanzienlijke prijsstijgingen. Onderzoek door Dogs Trust in  het Verenigd Koninkrijk liet zien dat de vraagprijs voor vijf van de meest gewilde rassen (ook de vijf meest illegaal meegesmokkelde rassen) - teckels, Engelse buldoggen, Franse buldoggen, mopsen en chow-chows – omhoogschoot vanaf het moment van lockdown (maart 2020) ren eind juni.  De duurste van de rassen, Engelse Bulldogs, kosten online gemiddeld £ 2.140 in

Juni, in maart was dat “slechts”£ 1.637 in maart. Ook waren prijzen van 9.000 pond of meer geen uitzondering.

Het Europees parlement heeft begin 2020 een resolutie aangenomen waarin gevraagd wordt om strengere regels jegens (illegaal) fokken en internationale handel. Dat zal volgens jaar resulteren in een aantal strengere regels door de hele EU (zie Dogzine november/december 2020, verschijnt volgende week, voor de verwachtte aanpassingen in Nederland).  EUPAAG wacht daar niet op, en adviseert de Europese landen en de Europese commissie om strategieën te ontwikkelen voor regulering van online advertenties voor huisdieren, om misleidende reclame een halt toe te roepen, en de online handel verder te reguleren. Ook zouden in meer landen PAAG’s moeten worden opgericht en ondersteund. Samenwerking en informatie-uitwisseling over illegale handel tussen lidstaten onderling moet beter en makkelijker, en elk land moet investeren in campagnes om consumenten te waarschuwen voor de online pup-aankoop.

Foto boven dit artikel: Surgeactivism

dossier