• Schandaal met gebruik menselijke medicatie bij dieren in Engeland

Schandaal met gebruik menselijke medicatie bij dieren in Engeland

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Schandaal met gebruik menselijke medicatie bij dieren in Engeland

do, 08/30/2018 - 16:43

In Engeland dreigt een schandaal nu er blijkt dat honderden dierenartsenpraktijken steeds vaker de –goedkopere- medicijnen voor menselijk gebruik voorschrijven en verkopen, terwijl er goede, maar duurdere, geneesmiddelen voor dieren zijn voor dezelfde aandoening.

Bij een onderzoek van de Veterinary Times zijn aanwijzingen gevonden voor wijdverspreide schendingen van het voorsschrijven. Dit suggereert dat een groot aantal praktijken in het Verenigd Koninkrijk routinematig goedkopere en gemakkelijke te verkrijgen geneesmiddelen gebruiken in plaats van duurdere en beschikbare veterinaire producten met vergunning.

In één geval geven cijfers voor drie kostenbesparende producten voor menselijke geneeskunde meer dan 3.000 vermoedelijke schendingen aan, waarbij bijna 1500 praktijken zijn betrokken.

Zowel het National Office of Animal Health als de Veterinary Medicines Directorate hebben aan Veterinary Times bevestigd op de hoogte te zijn van de situatie, zo meldt het blad.

In een verklaring zei de VMD: "Het VMD ziet een toename in het aantal meldingen van mogelijk misbruik en vragen rond het gebruik van medicijnen. Dit heeft ertoe geleid dat we onze begeleiding en advies op dit gebied hebben herzien - we zullen een artikel schrijven om dierenartsen te wijzen op hun verantwoordelijkheden in het kader van hun voorschrijfgedrag. "

Ook NOAH Is zich bewust van het probleem. “We hebben via ons lidmaatschap gehoord dat sommige artsen menselijke producten of specials gebruiken waar gelicentieerde diergeneesmiddelen beschikbaar zijn.”  Hoe groot het probleem was weet NOAH niet. "Kortom, er is bezorgdheid dat er, op een aantal therapeutische gebieden en in verschillende soorten, menselijke producten of specials worden gebruikt wanneer er producten met een licentie beschikbaar zijn en er geen goede reden is om het gelicentieerde product niet te gebruiken." Zo laat een woordvoerder weten

Bronnen binnen de farmaceutische industrie hebben de informatie laten lekken naar VT. Het blad is op de hoogte van de identiteit, de positie en het vermogen van de bron om toegang te krijgen tot nauwkeurige gegevens over de verkoop van geneesmiddelen via Kynetec's wereldwijde marktonderzoek en andere bronnen, en heeft ingestemd met hun verzoek om anonimiteit.

Het grote probleem is dat handhaving door de VMD nauwelijks mogelijk is door te weinig personeel, en ook zijn de inspecteurs te weinig getraind om misbruik van producten te herkennen.

Of buiten Engeland, in Nederland en België dergelijke praktijken ook spelen, is onbekend.

 

bron

Veterinary Times