• 151 Honden in beslag genomen in Wallonië
  • 151 Honden in beslag genomen in Wallonië

151 Honden in beslag genomen in Wallonië

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

151 Honden in beslag genomen in Wallonië

vr, 05/04/2018 - 12:29

151 honden zijn er gisteren in Franstalig België, in het plaatsje Remicourt, in beslag genomen. Na jarenlange klachten van omwonenden, maar ook van dierenwelzijnsorganisaties, is de overheid nu eindelijk definitief in actie gekomen. 

Carlo di Antonio, de Waalse minister van dierenwelzijn, liet het bedrijf sluiten.  Op 5 oktober vorig jaar was de uitbater, Bernard Brunelle (kleinzoon van de oorspronkelijke eigenaar), al zijn erkenning als commercieel fokker ontnomen. Aanvankelijk had hij tot 3 november om zijn bedrijf te ontmantelen, maar daar werd geen acht op geslagen door de broodfokker.

 Al in 2008 komt dierenwelzijnsorganisatie SRPA  in verzet tegen de “volstrekt ontoereikende gebouwen” waarin de tientallen, zo niet honderden honden langs de Kaai van Luik worden gehouden.  Omwonenden liggen wakker van het gehuil en geblaf van de honden. Maar er gebeurt weinig. Alleen worden er eenmalig 170 honden in beslag genomen. Behalve honden worden er illegale medicijnen en euthanasiemiddelen gevonden. Latere inspecties leiden ook niet tot actie, totdat uiteindelijk in oktober 2017 de smeekbeden van de Burgemeester van Remicourt tot de Waalse dierenminister doordringen. Omdat de fokker was gecertificeerd kon de lokale overheid weinig beginnen, ook al werd de toestand steeds ernstiger.

Dus krijgt de Chenil d’Aviculteur precies dertig dagen om met de honden te stoppen, en per direct een verkoopverbod. Op 3 november moet alles op orde zijn. Vlak daarvoor laat de eigenaar nog een verslaggever van een krant toe, om te laten zien dat hij verbeteringen heeft doorgevoerd en opnieuw en erkenning wil aanvragen.  Deze donderdag, tijdens het bezoek van de plaatsen, konden we vaststellen dat alle hondenboxen "  afgevlakt  " waren, zoals de wet vereist. "  Om te zorgen dat ze elkaar geen pijn doen, hebben we alle wanden afgesloten of de muren met platen bedekt ", laat Marcel zien. " De elektriciteit is ook volledig opnieuw ontworpen. Puppies en hun moeders profiteren van warmtelampen. Op de grond wordt het stro van de hokken elke dag vervangen. Op dezelfde manier reinigen we alles, inclusief de gangpaden, elke dag ...  "En in de net opgedroogde ruimte hangt duidelijk de geur van schoonmaakmiddelen in de lucht.”  schrijft de krant.


 


foto bij petitie

Desondanks, een online petitie voor sluiting van de kennel was al meer dan 13.000 keer ondertekend.

De eigenaren hebben nog altijd het idee dat het wel losloopt, en het bedrijf wordt dan ook niet ontmanteld. Tot gisteren, als justitie de boel laat ontruimen en 151 honden in beslag neemt. Wegens het niet nakomen van de opdracht tot ontmanteling. 20 Honden blijven –voorlopig- achter in het fokbedrijf. Dit zouden eigen huisdieren van de eigenaar zijn.

En dus is de eigenaar zo woedend dat hij uiteindelijk in de boeien wordt geslagen en afgevoerd. Maar de minister blijft onverbiddelijk en laat weten dat zelfs de verbeteringen nog verre van ideaal zijn. Hij wil dit soort massafokkerijen ook eigenlijk helemaal niet meer.

De dierenarts van de kennel begrijpt er niks van. Tegenover La Meuse laat  dierenarts Jean Destexheweten " Het is schandalig wat hier gebeurt, ga eens kijken, deze honden zijn welgedaan, ze hebben alles te eten wat er wat nodig is. Ze worden behandeld en gevaccineerd. Bovendien zul je zien dat ze zogenaamd zo slecht zijn dat ze binnenkort op de sites van (ras)verenigingen terechtkomen! "

Het is de eerste keer dat in Wallonië op een dergelijke manier tegen een broodfokker wordt opgetreden.

dossier