• Amerikanen vieren de rashond

Amerikanen vieren de rashond

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Amerikanen vieren de rashond

wo, 05/02/2018 - 12:16

1 Mei staat sinds 2015 bekend als “National Purebred Dog Day” in de Verenigde Staten, dag van de rashond! De dag is in het leven geroepen om het verantwoord, doordacht fokken van rashonden te vieren en stil te staan bij de vaak rijke geschiedenis van de verschillende hondenrassen.

“Op 1 mei vieren we de afstamming, diversiteit en voorspelbaarheid van de rashond. Elk ras is een levende erfenis van een cultuur die het ras voor een taak heeft ontwikkeld. Elk ras is onderdeel van een cultuurgeschiedenis zoals ook muziek, kunst en taal dat is.” Met deze woorden omschrijft Susi Szeremy de reden voor “National Purebred Dog Day”. Ze riep de dag in 2013 in het leven om de rashond te eren, maar vooral om “balans te brengen in de discussie over verantwoord honden houden.” Ook in de Verenigde Staten wordt de rashondendiscussie op felle wijze gevoerd. Met de alom bekende slogan “adopt, don’t shop” worden Amerikanen gestimuleerd om een hond uit het asiel te halen in plaats van een pup te kopen bij een (ras)hondenfokker. De rashondenliefhebbers laten een fel tegengeluid horen en brengen problemen aan het licht binnen herplaatsorganisaties die in de fout gingen. Szeremy is er niet op uit deze discussie op te laaien, zegt ze over het initiatief. “Alle honden dienen gewaardeerd te worden, ongeacht hun afstamming. Maar de bewust ontwikkelde rashond die is gefokt om een taak uit te voeren en voorspelbaarheid met zich meebrengt, die moet gekoesterd en beschermd worden.” Op 1 mei voert optimisme dan ook de boventoon. Via de website (www.nationalpurebreddogday.com) en sociale media worden mensen opgeroepen om foto’s en verhalen van hun rashonden te delen. Hoe kwamen mensen in contact met hun eerste rashond, wat heeft dit ras betekent voor fokkers, eigenaren en liefhebbers en wat hebben ze samen meegemaakt? Vele mensen deelden deze dag hun ervaring, foto’s en verhalen onder de hashtags #NPDD en #nationalpurebreddogday.

Behalve de oorspronkelijke functie van hondenrassen wordt ook aandacht besteed aan wat rashonden in de huidige maatschappij betekenen. Vanwege de voorspelbaarheid in formaat, maar ook karaktereigenschappen zijn rashonden nog steeds in trek als hulphond of diensthond. “Honden fungeren als lawinehonden, speurhonden, herdershonden, ongediertebestrijders en jachthonden. Hiervoor moeten ze beschikken over eigenschappen die ze hiertoe in staat stelt. Zulke honden vind je niet bij toeval, ze zijn gefokt door verantwoorde fokkers die hebben geïnvesteerd in de rijke geschiedenis en afstamming van een ras.” Ook wil ze aandacht creëren voor de functie van rashonden in de medische wereld. Informatie over erfelijkheid en behandeling van aandoeningen bij rashonden wordt meer dan eens gebruikt om ook de humane geneeskunde een stap vooruit te brengen.

NPDD gaat echter niet alleen om de afstamming van de honden. Waar de aandacht vooral naar uit gaat is het verantwoord fokken van honden. Zo hebben ze aandacht voor fokkers die potentiële pupkopers uitgebreid screenen voor de aanschaf van een hond, wat de kans op een herplaatsing drastisch verkleint. Ook laten ze weten dat verantwoorde fokkers er altijd zullen zijn om een door hun gefokte hond op te vangen of terug te nemen in het geval van herplaatsing, waarmee ze willen benadrukken dat de rashondenfokkerij niet bijdraagt aan het probleem van overvolle asielen in de Verenigde Staten. “Minder honden zouden herplaatst hoeven worden als toekomstige eigenaren beter voorgelicht werden voordat ze een hond aanschaffen. Dit is inclusief het bewustzijn over alles wat bij het ras hoort, zoals het verharen, blaffen, kwijlen of een sterk jachtinstinct.” Met de website hoopt ze niet alleen de rashonden en rashondenfokkers in het zonnetje te zetten, maar ook bewustzijn te kweken bij het grote publiek over de verantwoorde aanschaf van een hond. Er wordt informatie gedeeld over de zoektocht naar een goede fokker, de overweging die nieuwe huisdiereigenaren moeten maken vóór de aanschaf van een hond, maar ook informatie over specifieke hondenrassen wordt gedeeld door liefhebbers en fokkers van de betreffende rassen.

In 2015 werd 1 mei in de staat Colorado officieel erkend als “National Purebred Dog Day” met samenwerking van de Amerikaanse Kennelclub (AKC). Ook de staten Connecticut en Georgia hebben 1 mei inmiddels erkend als dag van de rashond.