• Britse Kennel Club: Koop geen teacup pup!

Britse Kennel Club: Koop geen teacup pup!

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Britse Kennel Club: Koop geen teacup pup!

vr, 03/31/2017 - 19:24

Het verdwergen van rassen is tegenwoordig in. Hoe kleiner hoe beter, lijken veel mensen te denken. Niet in de laatste plaats komt dit natuurlijk door hoe de diverse beroemdheden hiermee omgaan: het is helemaal hip om een “überschattig” hondje te hebben dat in je handtas past of misschien wel in je binnenzak. De handel in dergelijke “teacup hondjes” loopt meer dan prima en de prijzen rijzen vaak de pan uit. Begrijpelijk dus dat mensen dit soort honden willen fokken. Maar kun je dat ook ongestraft doen of gaat het ten koste van de honden?

Dierenleed

Het steeds verder verdwergen van rassen leidt tot dierenleed, zo simpel kan het feitelijk wel gesteld worden. Want het is geen simpele selectie die ervoor zorgt dat een aantal rassen een steeds kleinere variant kent. Fokkers bereiken de extreem kleine afmetingen door gericht telkens voor de kleinste pups te kiezen om mee verder te fokken, dieren die vaak vanwege niet de gezondste pups uit het nest zijn en alleen maar worden gekozen vanwege hun formaat. Extreme verdwerging leidt tot gezondheidsproblemen: de hersenen passen niet meer in de schedel, maar ook de tong past vaak niet meer in de mond, de ogen passen niet meer in de oogkassen en gezondheidsproblemen zijn dan ook zeer gebruikelijk bij dergelijke hondjes. Ademhalingsproblemen zijn misschien nog wel het minste, ook oogbeschadigingen, broze botten en allerhande afwijkingen steken zeer regelmatig de kop op.

Minimale afmetingen


Het is niet voor niets dat veel toyrassen minimale maten kennen: dat is om de gezondheid van de dieren te beschermen.  Diverse rassen zijn bezig met inventarisaties van de gevolgen van het formaat van de ouders. Maar de fokkers die de teacup honden fokken, maken zich niet erg druk om dierenwelzijn. Zij fokken bewust met de allerkleinsten uit een nest en verkopen dergelijke diertjes voor grof geld, vaak eerder dan toegestaan. Er wordt schaamteloos geadverteerd om dergelijke honden te slijten en vaak wordt gezegd dat het “geregistreerde pups” zijn. De teacup hond lijkt steeds populairder te worden en om die reden heeft de Britse Kennel Club onlangs een waarschuwing naar buiten gebracht waarin gewaarschuwd wordt geen  teacup hondje aan te schaffen. In deze waarschuwing stelt de Kennel Club heel duidelijk: “De Kennel Club registreert of erkent geen teacup rassen en is ook niet van plan dat te gaan doen. Er kunnen fokkers zijn die de term teacup gebruiken in hun advertentie. De Kennel Club adviseert kopers om bij dergelijke fokkers extreem voorzichtig te zijn voor tot aanschaf over te gaan.”

In het stuk wordt verder benadrukt dat geen enkele overdrijving de bedoeling is binnen een ras; er zijn adviezen over grootte, vorm en bouw van elk ras en die adviezen zijn voor de fokkers bestemd, maar ook voor de kopers: “…fokkers dienen geen enkel kenmerk te overdrijven, ook het formaat niet, en pupkopers wordt sterk aangeraden zich te overtuigen dat zowel de pup als de ouders geen extreem overdreven uiterlijke kenmerken hebben.”

Een mooi initiatief van de Britse Kennel Club, dat hopelijk veel mensen zal bereiken.

bron

De oproep van de Britse Kennel Club.