“Hondenbezit kan in verband worden gebracht met een langere levensduur en betere hartconditie, vooral voor overlevenden van een hartaanval en beroerte, vol
Nederlanders houden minder vaak huisdieren, nog “maar” 49% van alle gezinnen heeft één of meer huisdieren, maar het zijn vooral andere dieren dan honden en katten die in aantal afnemen.
Het gaat enerzijds goed met de stamboomhond. De vraag naar een rashond (al varieert dit per ras) is groter dan ooit.
De Border Collie is sportief, de Golden Retriever zachtaardig en vriendelijk en de Terrier eigenwijs. We kennen allemaal het karakter dat past in het plaatje van bepaalde hondenrassen.
Hoe betrouwbaar is het “ras”-bordje op een deur in het asiel? Nauwelijks, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek.
We mogen dan denken dat we in Nederland veel honden hebben, op Europees niveau vallen we per hoofd van de bevolking toch aardig buiten de top 10.
Er is een grootschalig onderzoek gedaan naar erfelijke afwijkingen in rashonden én kruisingen, waarvan de resultaten nu bekend zijn.
1 Mei staat sinds 2015 bekend als “National Purebred Dog Day” in de Verenigde Staten, dag van de rashond!
Lubach, de Volkskrant, nu de NOS, de hele vaderlandse media rolt weer eens over “de Rashond”. En op social Media leidt dat tot felle discussies tussen voor en tegenstanders, niet zelden met –wede
Eind januari schreven we het al, het gaat “slecht” met de rashond, althans, met het aantal jaarlijks geboren en ingeschreven rashonden in Nederland.
Broodfokkers. Rechtgeaarde hondenliefhebbers steigeren meteen bij het horen van dat woord. Pure slechtheid is onze onmiddellijke associatie.
Van rashonden wordt vaak gezegd dat ze een onaanvaardbaar hoog risico lopen op erfelijk ziektes als gevolg van inteelt of als gevolg van de selectie op bepaalde uiterlijke kenmerken.
Een primeur in de Nederlandse kynologie, tijdens een internationale CACIB-show zijn ook niet-rashonden en niet-stamboomhonden welkom voor een optreden in de ring, met keurrapport.
Er zijn honderden hondenrassen, en er is geen werelddeel waar honden niet voorkomen. Al duizenden jaren is het zo dat waar de mens gaat, de hond gaat.
In Nederland en België lijkt zoiets ondenkbaar, maar in Amerika kan het.