Zijn er hondenronselaars actief? De politie meldt.
Steeds vaker duiken de verhalen op van hondenbezitters die aangesproken worden door mannen met een opvallende belangstelling voor hun hond. Dergelijke verhalen doen al jarenlang de ronde, en vorig jaar maakte website "hoaxmelding" er nog een bericht over.
Het zou gaan om paniekzaaierij. Letterlijk lezen we "De diverse politie-eenheden ontkennen desgevraagd dat er op dit moment aangiftes zijn van diefstal of hondengevechten. Veel berichten komen uit de omgeving Rotterdam maar ook daar zegt de Dierenpolitie dat bij hen geen meldingen bekend zijn. Politie Rotterdam stelt:"Wij hebben geen enkele aanwijzing / melding dat e.e.a zoals geschetst binnen onze eenheid zou plaatsvinden.(...) Als je terugkijkt in de oudere berichten over hondengevechten dan blijken geruchten al jaren rond te gaan maar er is nimmer iets van bewezen. Ook is er in Nederland nooit iemand voor opgepakt en veroordeeld."
Die situatie lijkt inmiddels veranderd. Niet alleen loopt er een proces tegen mensen uit Zeist en Amersfoort wegens het organiseren van hondengevechten, ook de meldingen lijken toe te nemen. In mei 2017 waarschuwde de Politie Dordrecht zelf via de eigen media voor dergelijke praktijken, die in hun regio zouden hebben plaatsgevonden.
Dogzine maakte een ronde langs de verschillende politieregio's voor nadere informatie. Let wel, belangstelling tonen, zelfs vervelende belangstelling, of vragen of je de hond mag kopen is geen strafbaar feit. En aangifte is dan ook niet mogelijk. Melding dat je het niet vertrouwd kan altijd. Doordat er geen aangifte kan worden gedaan, verschilt de registratie per politiekorps. Sommige korpsen houden het enigszins bij, bij anderen gebeurt dit helemaal niet.
In politieregio Limburg zijn volgens de politie " dit jaar enkele (minder dan tien) meldingen geweest van hondenbezitters die zijn aangesproken door onbekenden die vervolgens vragen steldem over de hond op een manier die de aandacht trok of tot bezorgdheid heeft geleid. Voor zover wij dat nu kunnen natrekken is er geen sprake geweest van een hond die zou zijn ontvoerd of geroofd. Wij hebben geen informatie of aanwijzingen dat er in Limburg sprake is van hondengevechten". Ook in de regio Oost Nederland komen meldingen binnen: "We krijgen sinds begin dit jaar geregeld meldingen hierover, de informatie lopen we uit maar we hebben tot dusver geen feiten gevonden die de verhalen kunnen staven. Concrete aangiftes zijn er niet. Uit verhalen van horen zeggen zou dit fenomeen zich wel voordoen in de Randstad en Midden-Nederland, wij hebben er geen concrete aanwijzingen voor kunnen vinden dat het gebeurt." Regio midden Nederland houdt dit soort gegevens niet bij, en verwijst naar de Landelijke politie, die op zijn beurt weer terugverwijst naar de regio's.
Ook in Oost-Brabant speelt het probleem. "Dit fenomeen is bij ons bekend. In ieder geval in Eindhoven en Sint Michielsgestel is er sprake van geweest en door collega’s ook voor gewaarschuwd. Dat is eerder ook al in lokale media verschenen. Er is op geen enkele manier sprake van ontvoering of andere strafbare feiten. Echter, wanneer mensen een situatie niet vertrouwen dan kunnen ze ons natuurlijk altijd bellen en eventueel bijzonderheden (denk aan kentekens) doorgeven. We hebben de afgelopen tijd enkele meldingen gehad via 112, maar het is beter om dit soort meldingen te doen via 0900-8844." Of er daar ook sprake is van hondengevechten kan de politie niet bevestigen.
In Zeeland lijken ronselaars niet actief. "In onze eenheid hebben wij geen meldingen gekregen. Enkele jaren geleden is er een onderzoek geweest naar een stel dat gratis honden vroeg die misschien voor hondengevechten zou worden gebruikt. Uit onderzoek is dat verder niet gebleken." Ook Noord Holland noord heeft geen meldingen gekregen, althans, het is daar niet bekend. In Den Haag wel: "In onze regio hebben we twee of drie meldingen gehad over het aanspreken van hondenbezitters. We hebben hier extra aandacht voor gevraagd door het informeren van de wijkagent. Ook dierenagenten zijn op de hoogte van deze meldingen.". Politie Amsterdam en Politie Noord Holland hebben ofwel geen meldingen gekregen (Amsterdam), ofwel registreren dit niet apart dus kunnen het niet achterhalen. In Noord Nederland zijn geen meldingen bekend: "Wat ik u wel kan aangeven is dat wij van de collega’s op straat geen berichten krijgen dat dit speelt in onze eenheid."
Al met al lijkt er dus niet langer sprake te zijn van een hoax of broodje aap verhaal. Wel valt op dat op internet veel van de meldingen " hearsay" zijn, als in: ik las ergens dit en... een kennis van mij.." Ook de verhaallijn van de verhalen is grotendeels hetzelfde, dus het is bijzonder moeilijk om feiten en fictie te scheiden.
Vandaar onze oproep: bent u of iemand in uw gezin zelf "slachtoffer" geworden van een dergelijk gesprek, stuur dan de informatie naar info@dogzine.nl met plaats en tijd. We begrijpen ook dat uw hoofd niet naar het maken van foto's staat op zo 'n moment, of dat dit mogelijk zelfs gevaarlijk zou kunnen zijn. Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld. We willen alleen de plaats en de datum weten, eventueel wat meer een signalement. Doe overigens ook melding bij de politie via 144. Op die manier hopen we een interactieve kaart te maken met daarin de werkelijke gebeurtenissen. Heeft u een verhaal van horen zeggen, vraag dan het slachtoffer melding te doen.