Geboortecijfers kortsnuiten kelderen in Engeland
De populariteit van kortsnuitige rassen lijkt te dalen in Engeland.
Dat blijkt uit de geboortecijfers die de Engelse Kennel Club regelmatig publiceert.
Maar de tijden veranderen. Hoewel de extreem brachycefale rassen bijzonder populair zijn zal het niemand zijn ontgaan dat er al jaren stemmen opgaan die om verandering vragen. Verandering omdat dit type honden zo extreem gefokt wordt dat er gezondheidsproblemen ontstaan.
De Kennel Club heeft sinds enige tijd veel energie gestoken in goede voorlichting over deze rassen, vanwege de gezondheidsproblemen die steeds vaker de kop opsteken. De korte of soms zelfs ontbrekende neus zorgen voor problemen met ademhaling, problemen met zicht en huidplooien die smetten en ontsteken.
De cijfers van de Engelse Kennelclub geven aan dat het aantal inschrijvingen voor het eerste half jaar van 2019 voor de Franse bulldog 8% lager is dan in het eerste half jaar van 2018, Engelse bulldogs hadden 7% minder inschrijvingen en de Mopshond daalde maar liefst met 31%.
Hoewel de dalingen van de Engelse bulldog en de Franse bulldog ook veroorzaakt kunnen worden door een natuurlijke fluctuatie in de geboortecijfers valt de daling van de Mopshond wel op.
De populariteit van de extreem brachycefale rassen heeft vooral te maken met hun uiterlijk, dat door veel mensen als schattig wordt ervaren en dat verzorgingsdrang zou oproepen. Dat veel beroemdheden voor dit type hondjes vallen stimuleert de extreme populariteit verder. Het karakter en hun neiging tot luiheid zou verder ook geliefd zijn. De Engelse Kennel Club waarschuwt kopers nadrukkelijk voor mogelijke problemen en geeft ook duidelijk aan dat met name de extreem brachycefale rassen door de te verwachten gezondheidsproblemen wel eens duurder uit kunnen pakken dan men verwacht.
De Engelse Kennelclub voert al geruime tijd campagne via hun "Brachycefalic Working Group" en de British Veterinary Association startte vorig jaar een campagne onder de naam #breedtobreathe-campagne om mensen bewuster te maken van dit probleem.
In Nederland blijkt na een snelle controle een vergelijkbare beweging zichtbaar te zijn, maar de verdeling van de rassen is kleiner.
De Mopshond en de Engelse bulldog tonen beide met een daling van ongeveer 8% . Maar hier blijkt de Franse bulldog opvallend gedaald: het eerste halfjaar van 2018 werden er maar liefst 44% méér Franse bulldogpups geboren dan het eerste halfjaar van 2019.
Nu het verbod van de minister handvatten heeft om te kunnen handhaven is het niet onmogelijk dat hier nog verdere invloed zou kunnen komen. De eventuele effecten hiervan zouden met name vanaf mei 2019 zichtbaar moeten worden.
We houden u op de hoogte.