• Flinke golfslag bij Waterhondenclubs

Flinke golfslag bij Waterhondenclubs

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Flinke golfslag bij Waterhondenclubs

do, 12/08/2016 - 21:42

Bij de waterhonden is nogal wat beweging in de diverse clubs. Tot voor enkele jaren waren er twee Clubs voor de Lagotto Romagnolo bijvoorbeeld. De tweede rasvereniging was ontstaan na onenigheid binnen de eerste, maar enkele jaren geleden zijn de beide clubs in goed overleg weer één club geworden.
In overleg met de leden gingen alle bestaande zaken over naar de tweede vereniging, die op dat moment het grootste was. De Lagottoliefhebbers kunnen terecht bij de Lagotto Romagnolo Club Nederland

De Perro de Agua de Español, de Spaanse waterhond, had een vriendengroep die nooit een officieel erkende club is geworden en een rasvereniging die wél een officiële club werd: de Perro de Agua de Español Club Nederland. Op 2 februari 2003 werd deze vereniging opgericht en hiermee was het de tweede rasvereniging in Nederland die een mediterraan waterhondenras vertegenwoordigde. Dat leek allemaal heel prettig maar helaas was ook hier wrijving. Op 4 december 2016 is de PAECN in overleg met de leden ontbonden; de resterende gelden zullen gedoneerd worden aan een bevriende kynologenclub.

De Franse Barbet kan sinds 2009 terecht bij de Nederlandse rasvereniging voor liefhebbers en fokkers van de Barbet, kortweg de Barbetclub (www.barbetclub.com). Ook deze club is stabiel, net als de club voor de Lagotto.

Niettemin is het duidelijk dat er hier en daar wrijvingen en onenigheid zijn, zoals dat vaak bijna gebruikelijk lijkt binnen de kynologie. Wellicht is dat ook de reden geweest voor de oprichting van de Rasvereniging voor Mediterrane waterhondenrassen, kortweg Waterhondenclub. Deze vereniging is bedoeld voor Portugese waterhond, Perro de Agua de Español, Lagotto Romagnolo en Barbet.

Het lijkt allemaal wat veel maar anderzijds, de rassen die geen eigen rasvereniging hebben kunnen hier dus terecht, mochten zij dat willen. Zo valt de Spaanse waterhond niet zomaar in het diepe. De Portugese waterhond kan trouwens ook elders terecht: er is een rasvereniging voor Portugese rassen, die is opgericht vanwege de kleine populaties van deze rassen: met dergelijke aantallen is het niet haalbaar per ras een vereniging op te richten. Bovendien kent Portugal maar liefst elf nationale rassen, die nu dus in deze Vereniging Portugese Rashonden terecht kunnen. Hier kon en kan de Portugese waterhond dus ook nog aankloppen.

Er is heel wat kruisbestuiving in kynologenland.