• Mogelijk diensthonden voor handhavers in Rotterdam

Mogelijk diensthonden voor handhavers in Rotterdam

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Mogelijk diensthonden voor handhavers in Rotterdam

wo, 05/13/2020 - 15:13

..is dit de oplossing voor het geweld tegen BOA's?

Gemeenten beschikken over eigen handhaversd, de BOA’s, buitengewoon opsporingsambtenaren. Dit zijn mensen met meer opsporingsbevoegdheden als gewone werknemers van de gemeente, maar met minder bevoegdheden (bijvoorbeeld het dragen van wapens en het geweldsmonopolie) dan politieagenten. BOA’s treden bijvoorbeeld op als controleur voor het betalen van ‘parkeerbelasting’(oftewel, heeft u betaald voor de parkeerplaats), maar ook bij zaken als loslopende honden waar het niet mag, afval dumpen etc.

Helaas, ook BOA’s krijgen –net als de politie- steeds meer te maken met geweld tegen zich. Mensen met te korte lontjes voelen zich genoodzaakt om de BOA’s verbaal of zelfs fysiek aan te vallen. Omdat BOA’s ook de 1,5 meter-maatregel moeten controleren, zien we het geweld tegen deze controleurs steeds meer toenemen. In verschillende steden zijn er daarom al proeven met het uitbreiden van het “wapenarsenaal” van de BOA, zoals pepperspray en het uitrusten met bodycams.

In Rotterdam is dat ook aan de hand. En de wethouder en gemeenteraad maakt zich zorgen om dat geweld, net als de vakbonden en de BOA’s zelf. n. Op 12 april jl. (Eerste Paasdag) vond in Rotterdam een ernstig incident plaats waarbij drie handhavers verwondingen hebben opgelopen.

En daarom wil Rotterdam extra maatregelen. “Uit het overleg met de vakbonden is de conclusie dat de veilige taakuitvoering door handhavers onder druk staat en verder versterkt dient te worden.” schrijft de wethouder.  Bijvoorbeeld meer communicatiemiddelen, gekoppeld aan het politienetwerk, en het samen dienst doen met een agent (die meer kan en mag).

Maar, zo meent de wethouder-  ook een diensthond is een optie. Hij gaat daarom onderzoek doen naar mogelijkheden voor het gebruik van diensthonden door handhavers.

Op social media reageren veel mensen verbaasd, of wat flauw met foto’s van Chihuahua’s en teckels. Anderen maken zich zorgen om de honden, het hebben van een diensthond is natuurlijk niet zomaar iets.

Overigens zijn er al wel BOA’s met diensthonden, alleen gaat het dan vaak om mensen die specifiek in het “buitengebied” opereren, boswachters en anderen die vooral in de vrije natuur hun controlerende taak hebben.

Rond 1 juni  wordt duidelijk of de wethouder doorgaat met het onderzoek naar diensthonden voor de BOA’s.

Stockfoto: Capri23auto Pixabay