• Vuurwerk: nogmaals tips

Vuurwerk: nogmaals tips

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Vuurwerk: nogmaals tips

za, 12/30/2017 - 13:28

Nog even en het is zover. Maar de verkoop is al van start dus er wordt al volop geknald.
Nogmaals de belangrijkste zaken op een rij:

Zorg dat je voldoende afleiding hebt voor je hond. Bied hem kauwmateriaal, een snuffelmat, een lege eierdoos met propjes papier en daarin weer snoepjes, een hondenpuzzel... er zijn legio mogelijkheden.
 

zwachtel

 

Gebruik een thundershirt of zwachtel de hond in.
Door de druk hiervan wordt er een kalmerend effect opgewekt.
Dit systeem werkt niet bij alle honden maar als de angst niet al te hevig is is er vaak een rustgevend effect.

 

Ga liefst bij de angstige hond zitten zodat hij niet alleen is. Angst is al heel naar, maar die angst alleen het hoofd moeten bieden is nog veel bedreigender voor een dier.
De gedachte dat troost angst in de hand werkt is achterhaald: honden zijn groepsdieren en bij bedreiging zoeken zij steun bij elkaar en geven ze die steun dus ook aan elkaar.
Wie zijn angstige hond in de steek laat maakt zich niet geloofwaardig als baas en loopt ook het risico dat de hond zijn vertrouwen in de baas kwijtraakt. Gewoon erbij blijven dus!

 

 

 

 

 

chiAls de hond de behoefte aangeeft aan een plek om zich te verstoppen, laat hem dan gaan. Veel honden voelen zich prettiger als ze een beschermend "hol" hebben. 
Geef de hond vooral de kans en vrijheid de plek te zoeken die hij wil en dwing hem niet naar een plaats die jou beter lijkt. Als een dier bang is, is de logica vaak ver te zoeken.

 

 

Realiseer je dat angst een instinctieve en natuurlijke reactie is.
Ook mensen zijn van nature bang voor knallen en harde geluiden, het is ook heel verstandig daar bang voor te zijn omdat knallen en gevaar bij elkaar horen. Maar mensen kunnen beredeneren hoe ze veilig kunnen zijn voor het gevaar, een hond kan dat niet. Gun je hond dus zijn behoefte om een veilige plek te zoeken en laat hem niet in de steek. En als hij rustiger wordt als je bij hem zit, doe dat dan. Blijf rustig en maak je niet boos over de knallen. Als je zelf kalm blijft zal dat voor de hond veel veiliger voelen.

Laat je hond op oudjaarsdag niet uitgebreid uit als er in de omgeving al vuurwerk wordt afgestoken.
Zoek een veilige plek met weinig geknal en laat hem na een rustige wandeling op een afgelegen plek lekker binnen. Als het nodig kunnen honden hun behoeftes heel lang ophouden en dat is echt veel beter dan ze opzettelijk blootstellen aan geknal. Dwing ze dus niet om 's avonds nog even buiten te plassen, met alle risico's op een verkeerd vallend stuk vuurwerk van dien!

We wensen alle honden en eigenaren een goede oudjaarsdag, een rustige en goede jaarwisseling en een fantastisch 2018!

 

2018