• Genen vaker verantwoordelijk voor gedrag dan gedacht

Genen vaker verantwoordelijk voor gedrag dan gedacht

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Genen vaker verantwoordelijk voor gedrag dan gedacht

vr, 10/18/2019 - 15:42

Nature or nurture, oftewel opvoeding of genetisch? Volgens een nieuw onderzoek van James A. Serpell, professor dierenwelzijn en ethiek en directeur van het Centre for the Interaction of Animals and Society at the School Diergeneeskunde aan de Universiteit van Pennsylvania grotendeels nature, oftewel genetisch. Bij een onderzoek naar (bepaalde) gedragingen onder ruim 14.000 honden vonden ze dat de helft van die gedragingen kon worden toegeschreven aan de genen, en dus niet aan iets wat later wordt aangeleerd. Het percentage, 50%, is groter dan wat tot nu toe uit eerdere onderzoeken bleek.

Mensen hebben honden gefokt vanwege hun uiterlijk, maar het leeuwendeel van de fokinspanningen is gericht op het opwekken van bepaald gedrag, zegt Serpell. "Als je kijkt naar de evolutie van de hond, was de selectie voornamelijk op gedrag: jachtgedrag, bewakingsgedrag of “simpelweg gezelschapshond zijn.” En wie nu kijkt naar honderden verschillende hondenrassen, vergeet al snel dat de meeste daarvan pas de laatste paar honderd jaar zijn ontstaan, vooral dankzij menselijke inspanning.

"Honden zijn een goed model om te begrijpen welk deel van de variatie in hun gedrag te wijten is aan verschillen in genetica, en hoeveel aan hun omgeving en ervaringen," zegt Noah Snyder-Mackler, mede-auteur van het onderzoek.

Wat voor de hand liggend lijkt - dat genen het gedrag van een individu kunnen beïnvloeden - is niet altijd gemakkelijk te ondersteunen met bewijs, grotendeels omdat gedrag complex is. Veel genen, niet slechts één, beheersen neigingen zoals agressie, angst of een dwang om alles te volgen wat beweegt. Maar zuivere hondenrassen, waarbij vrijwel altijd een bepaalde mate van inteelt in zit, hebben onderzoekers in staat gesteld om vooruitgang te boeken op dit gebied. Serpell en zijn collega's erkenden dat, als een hondenras wordt geassocieerd met een bepaald gedrag dat het onderscheidt van andere rassen, het misschien gemakkelijker is om de genetische varianten te detecteren die bijdragen aan dat gedrag als je het genoom van dat ras vergelijkt met een groot aantal anderen.

Wat de onderzoekers opviel, was dat de gedragskenmerken met de hoogste erfelijkheidsgraad - met andere woorden, waarop genetische factoren (in plaats van omgevingsfactoren) de meeste invloed leken te hebben - gedragingen waren zoals trainbaarheid, roofzuchtig jagen, op vreemdelingen gerichte agressie, en aandacht zoeken. Voor deze eigenschappen verklaarde genetica 60 tot 70% van de variatie tussen rassen.

"Dit zijn precies de soorten eigenschappen die zijn geselecteerd voor met name hondenrassen," zegt Serpell. “Dus voor trainbaarheid denk je aan rassen zoals border collies die moeten reageren op menselijke signalen om ingewikkelde taken te volbrengen; voor het achtervolgings/jaag-gedrag kun je denken aan iets als een windhond, die van nature vatbaar is om alles te achtervolgen dat loopt; en voor op vreemden gerichte agressie kun je je richten op enkele van de waakhondenrassen die zeer beschermend zijn en de neiging hebben om op een vijandige manier te reageren op onbekende mensen. "

Gebruikmakend van hun enorme verzameling gegevens over genen, zochten de onderzoekers naar genetische varianten die verband houden met rasverschillen in de 14 C-BARQ-kenmerken. Ze vonden 131 varianten (in de genen) die nauw verband hielden met dit gedrag. Sommige bevonden zich in die genen die zijn betrokken bij het beïnvloeden van gedrag, ook bij mensen. Maar velen waren onbekend en bieden voer voor toekomstig onderzoek.

Als deze genetische verschillen het gedrag beïnvloeden, zou een goede veronderstelling zijn dat ze op de een of andere manier de hersenen beïnvloeden. Dus, als laatste stap, keek het team om te zien waar de genen waarin sleutelvarianten verschenen in het lichaam tot uitdrukking komen. Hun analyse toonde aan dat de genen veel waarschijnlijker tot uitdrukking komen in de hersenen dan in andere weefsels in het lichaam.

Van belang is echter dat de resultaten van de onderzoekers ook voldoende ruimte laten voor individuele verschillen en de omgeving van een dier bij het beïnvloeden van gedrag.

"Het is belangrijk om te onthouden dat we gekeken hebben naar rasgemiddelden voor gedrag", zegt Snyder-Mackler. “We zijn nog niet zover dat we naar het genoom van een individu kunnen kijken en gedrag kunnen voorspellen. Omgeving en training hebben nog steeds een zeer, zeer sterk effect. ”

De resultaten verschijnen in de Proceedings of the Royal Society B .