• Vaccin tegen botkanker blijkt effectiever dan chemotherapie

Vaccin tegen botkanker blijkt effectiever dan chemotherapie

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Vaccin tegen botkanker blijkt effectiever dan chemotherapie

wo, 02/06/2019 - 15:28

Onderzoekers  van de Universiteit van Missouri hebben geholpen bij de ontwikkeling van een patiëntspecifieke behandeling met precisiemedicatie voor botkanker bij honden. Door een vaccin te maken van de eigen tumor van de hond, werkten de wetenschappers samen met ELIAS Animal Health om specifieke kankercellen te targeten en de toxische bijwerkingen van chemotherapie te vermijden. Deze therapie zou uiteindelijk ook bij mensen gebruikt kunnen worden.

Osteosarcoom, of botkanker, is niet heel veel voorkomend bij de mens, in de VS zijn er jaarlijks rond de 800-900 nieuwe gevallen .  Ongeveer de helft van deze gevallen komt voor  bij kinderen en tieners. Bij honden komt deze ziekte echter veel vaker voor, met meer dan 10.000 gevallen per jaar in de VS alleen.

"Het vaccin is gemaakt van de eigen tumor van de hond zodat het immuunsysteem van de hond het kan herkennen," zegt Jeffrey Bryan, hoogleraar oncologie aan het MU College of Veterinary Medicine en directeur van Comparative Oncology Radiobiology and Epigenetics Laboratory. "De honden kregen geen chemotherapie en ontvingen na hun operatie alleen immunotherapie. Het is de eerste keer dat honden met osteosarcoom langer in leven konden blijven zonder chemotherapie te hebben gekregen, en dat is echt spannend."

In het onderzoek werkten onderzoekers samen met ELIAS Animal Health om een ​​vaccin te testen om osteosarcoom te behandelen door gebruik te maken van de eigen lymfocyten van een hond. Over het algemeen hadden de honden die deze therapie ontvingen meer dan 400 dagen remissie,  in vergelijking met ongeveer 270 dagen voor honden die chemotherapie kregen in een afzonderlijke studie door het National Cancer Institute.

"Lymfocyten zijn immuuncellen die herkennen waar ziekteverwekkers zich in het lichaam verbergen en vervolgens de cellen doden die deze ziekteverwekkers bevatten," legt Bryan uit. "Nadat we de tumor hebben verwijderd, creëren we een vaccin met behulp van de tumorcellen van de hond om anti-tumor lymfocyten te stimuleren. Deze lymfocyten worden vervolgens verzameld en vermeerderd buiten het lichaam van de hond door Elias Animal Health om een ​​transfusiehoeveelheid van de immuuncellen voor de patiënt te maken. De cellen worden geactiveerd en zijn in wezen echt gefocust op wat ze zouden moeten aanvallen. Wanneer ze terug in het lichaam worden gebracht, zouden ze tumorcellen moeten identificeren en vernietigen. In het ideale geval zou deze immuunrespons elke laatste tumorcel vernietigen. "

Het onderzoek loopt voorlopig nog door, en de bedoeling is om het uiteindelijk ook voor mensen geschikt te maken. Ook zou deze vaccinatieproductie mogelijk bij andere kankervormen ook kunnen werken. Het onderzoek is nog niet gepubliceerd.

bron

New precision medicine procedure fights cancer, advances treatment for pets and…

 

dossier