• Honden krijgen geen autisme van vaccinatie

Honden krijgen geen autisme van vaccinatie

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Honden krijgen geen autisme van vaccinatie

do, 04/26/2018 - 19:21

Dit was de duidelijke uitspraak waarmee de British Veterinarian Association (BVA) een statement maakt. Ze reageren hiermee op het dalende aantal gevaccineerde dieren in Groot Brittannië.
Het bewust niet willen vaccineren van honden is volgens hen een trend die over is komen waaien uit Amerika, waar de “anti-vaccinatie beweging” al veel langer aan terrein lijkt te winnen. De discussie rondom vaccinaties is in Groot Brittannië opgelaaid sinds het TV programma “Good Morning Britain” eerder deze maand via Twitter een oproep deed naar mensen die hun honden besluiten niet te vaccineren uit angst voor autisme.
Ook zochten ze naar huisdiereigenaren die van mening zijn dat hun hond autisme ontwikkelde na een vaccinatie. De oproep veroorzaakte veel commotie en zelfs de BVA liet weten niet blij te zijn met media-aandacht voor dit onderwerp: “Hoewel we open staan voor een platform waar huisdiereigenaren een onderwerp zoals vaccinaties kunnen bespreken, maken we ons zorgen over de negatieve effecten die een uitzending kan hebben zonder wetenschappelijke en veterinaire onderbouwing over het onderwerp.”

Een teruglopend aantal gevaccineerde huisdieren is al een probleem in het land. Een rapport van The PSDA Animal Wellbeing onthulde dat in 2017 25% van de honden, 35% van de katten en 50% van de konijnen niet hun eerste vaccinaties had gehad. Organisaties maken zich onder andere zorgen over de teruglopende aantallen omdat hiermee de zogenaamde kudde-immuniteit voor sommige ziektes kan verdwijnen. Bij dit verschijnsel profiteert een grote groep dieren als de overgrote meerderheid van hen is beschermd via vaccinatie. Op die manier kan een enkele ongevaccineerde individu alsnog beschermd zijn omdat de gehele populatie de ziekte onder controle houdt. Hierdoor kan in een land een ziekte op grote schaal worden teruggedrongen.
Als een te groot aantal dieren van de populatie onbeschermd is, verdwijnt ook het effect van kudde-immuniteit.

Ook stelt de BVA dat het niet vaccineren van een hond verstrekkende gevolgen kan hebben voor de individu. Parvo en distemper zijn ziektes die vaak een dodelijke afloop kennen als een hond eenmaal besmet is geraakt: “Huisdiereigenaren moeten onthouden dat ze volgens de wet de taak hebben om hun dier te beschermen tegen pijn, ziekte en nodeloos lijden. Er is wetenschappelijk nog geen betere methode gevonden om honden te beschermen tegen ziektes dan met behulp van vaccinaties.”

 

Autisme 
Het verhaal dat vaccinaties autisme kunnen veroorzaken doet al langer de ronde. In 1998 werd een zeer kleinschalig onderzoek gepubliceerd waarin een link werd geclaimd tussen de BMR vaccinatie en autisme en colitis bij de 12 kinderen die meededen aan het onderzoek. Het onderzoek kreeg in de daaropvolgende jaren veel media aandacht en veroorzaakte twijfel en angst bij ouders over het vaccinatieschema voor hun kinderen.
Verschillende landelijke en internationale organisaties doken ook in het onderwerp en deden grootschaliger onderzoek naar de link tussen autisme en de BMR vaccinatie. Hierin werden niet dezelfde resultaten gezien als in het oorspronkelijke onderzoek.

In 2004 kwam de aap uit de mouw: de leider van het onderzoeksteam, Andrew Wakefield, bleek twee jaar lang voor het onderzoek te zijn betaald door advocaten van de rechtsbijstand. Zij hoopten hard te maken dat de kinderen inderdaad autisme hadden opgelopen na de vaccinaties.
Een journalist van The Times dook in het verhaal met als gevolg dat het onderzoek in 2010 werd teruggetrokken vanwege vervalste informatie en gegevens. Wakefield werd schuldig verklaard voor de vervalsingen en onethisch gedrag en mag z’n beroep sindsdien niet meer uitoefenen.

Er zijn later nog meerdere onderzoeken gedaan naar de mogelijke link tussen autisme en vaccinatie, maar geen van alle met een wetenschappelijk onderbouwd bewijs hiervoor. Toch blijft het een hardnekkige overtuiging bij een groep ouders, en nu dus ook hondeneigenaren. Want ook bij honden wordt sinds enige tijd gesproken van autisme na een vaccinatie. Dit wordt vaak beschreven als een plotselinge verandering in het gedrag van de hond, waaronder angstig en agressief gedrag.

Lisa Tezin-Dolma van de International School for Canine Psychology and Behaviour zegt hierover: “Gedragsveranderingen kunnen een aantal oorzaken hebben, waaronder het verlies van een gezinslid of juist het verwelkomen van een nieuwe hond in het gezin. Ook wordt gedacht dat gedragsveranderingen kunnen ontstaan bij schildklierproblemen. Hoe dan ook moet dit probleem per individu bekeken worden.”
Ook zij benadrukt dat niet vaccineren uit angst voor gedragsveranderingen geen goed plan is.