• Te lage boete of juist signaal naar eigenaars?

Te lage boete of juist signaal naar eigenaars?

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Te lage boete of juist signaal naar eigenaars?

di, 07/31/2018 - 15:25

Een boete van 375 euro. Dat is de straf die een 57-jarige man uit Heerenveen kreeg van de politierechter omdat hij op 25 mei vorig jaar zijn hond bij temperaturen boven de 20 graden in een in de zon geparkeerde auto liet zitten, met de ramen slechts een klein stukje open. De boete komt overeen met de eis van het openbaar ministerie. Omdat de verdachte zelf niet op de zitting verscheen voor een weerwoord, nam de rechter de eis van de officier over.

Op zich lijkt een boete van 375 euro niet bijzonder hoog. Desondanks komt deze aardig overeen met de gemiddelde straf die wordt opgelegd bij dierenmishandeling, volgens “Animals Today” was dat in de periode tussen 2007 en 2012 379 euro. Wat in deze zaak ook speelde, was dat de hond geen letsel had opgelopen. Weliswaar had hij ca. 35 minuten in een auto die ongeveer rond de 40 graden was gezeten, maar echt letsel was niet ontstaan. Was er wel serieus letsel geweest, was de straf ongetwijfeld hoger uitgevallen. De wet biedt de mogelijkheid om tot maximaal drie jaar gevangenisstraf of een geldboete van 19.500 euro te gaan.

De officier was bij deze zaak van mening dat verdachte, door het achterlaten van zijn hond in de auto die in de zon stond, niet goed voor zijn hond heeft gezorgd, terwijl die zorg en het welbevinden zijn taak is als houder van de hond. Dat rekent de officier hem aan en eist een geldboete van € 375,--.

Ondanks dat veel hondenliefhebbers wellicht menen dat de nu opgelegde straf relatief laag was, heeft de uitspraak toch een belangrijke precendentwerking. Het is –voor zover bekend- de eerste keer dat er een straf is opgelegd voor het achterlaten van een hond in een te warme auto. Maar, zoals het OM zelf al aangeeft, het zal zeker niet de laatste keer zijn, mensen die ondanks alle waarschuwingen toch hun hond in een warme auto achterlaten zullen vaker voor de rechter gaan verschijnen. En wellicht dat zelfs de kans dat je voor de rechter moet komen, al is de straf laag, toch wat meer bewustwording kweekt bij de eigenaren. Het OM heeft in ieder geval al een video gemaakt.

Openbaar Ministerie@Het_OM

Het OM treedt op tegen mensen die hun mishandelen of verwaarlozen. Bijvoorbeeld door een hond achter te laten in een snikhete auto. In deze video leggen we uit hoe we hiermee omgaan en wat de mogelijke straffen zijn.

Ingesloten video

92

Informatie over Twitter Ads en privacy

136 mensen praten hierover