• Hormoon maakt honden blij met glimlach

Hormoon maakt honden blij met glimlach

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Hormoon maakt honden blij met glimlach

di, 11/21/2017 - 12:27

Onderzoekers van het Canine Mind-onderzoeksproject van de University of Helsinki ontdekten dat "liefdeshormoon" oxytocine ervoor zorgde dat honden zich interesseerden voor een glimlach in een menselijk gezicht. Het zorgde er ook voor dat ze boze gezichten als minder bedreigend zagen. Gecorreleerd met affectie en vertrouwen, is het hormoon oxytocine waarschijnlijk een sleutelfactor in de interactie tussen honden en mensen.

"Het lijkt erop dat het hormoon oxytocine invloed heeft op wat de hond ziet en hoe hij ervaart wat hij ziet," zegt onderzoeker Sanni Somppi.

Onderzoekers bij Canine Mind toonden 43 foto's van lachende en boze gezichten op een computerscherm aan de honden. Elke hond werd tweemaal getest: eenmaal onder de invloed van oxytocine, die werd toegediend als onderdeel van de test, en eenmaal zonder oxytocine. De blik en pupilgrootte van de honden werd gemeten met een oogvolgapparaat. Emoties en attentheid beïnvloeden de blik en regelen de pupilgrootte, waardoor eye-tracking eigenlijk laat zien wat de hond denkt, ervaart en waar hij naar kijkt..

Honden richten zich meestal op het meest opmerkelijke "ding" van elke situatie, zoals de bedreiende  stimuli in een angstaanjagende situatie. Snel herkennen en interpreteren van bedreigingen is belangrijk om te overleven. Honden onder invloed van oxytocine waren meer geïnteresseerd in lachende gezichten dan in boze gezichten. Daarnaast beinvloed oxytocine ook de emotionele gesteldheid van de hond, wat duidelijk bleek uit hun pupilgrootte.

"We zijn één van de eerste onderzoeksteams ter wereld die de pupilmetingen gebruiken bij de evaluatie van de emotionele toestand van honden. Deze methode werd voorheen alleen gebruikt bij mensen en apen", zegt professor Outi Vainio, hoofd van de onderzoeksgroep.


Lees ook: Agressie mogelijk veroorzaakt door hormoon


onderzoek
Examples of the stimuli images (from Radboud faces database; Langner et al., 2010) and scan paths of one dog during 7000 ms viewing after the placebo (PLB) and the oxytocin treatments (OXT). The dotted white rectangular area in the top left image represents the analyzed area of interest. Circles represent the gaze fixations of one dog and the lines trace the path that the gaze traveled across the image. Circle size is proportional to the fixation time. The numbers in the circles represent the order of the fixations.

Zonder oxytocine waren de pupillen van de honden het grootst toen ze naar boze gezichten keken. Dit duidde erop dat de boze gezichten de krachtigste emotionele reactie bij de honden veroorzaakten. De emotionele staat van de honden veranderde sterker bij gebruik van oxytocine bij lachende gezichten dan bij boze gezichten. Dit wil zeggen dat oxytocine waarschijnlijk de boze gezichten minder bedreigend heeft gemaakt en de lachende gezichten aantrekkelijker maakt.

"Beide effecten bevorderen de communicatie tussen hond en mens en de ontwikkeling van affectieve relaties", zegt professor Vainio.

In dit onderzoek  werkte de groep samen met József Topál, een Hongaarse pionier op het gebied van hondenonderzoek, die gespecialiseerd is in hond-menselijke interactie en de sociale intelligentie van honden.

bron

Nasal Oxytocin Treatment Biases Dogs’ Visual Attention and Emotional Response t…