• Wetenschappelijk bewijs: honden helpen eigenaar in nood

Wetenschappelijk bewijs: honden helpen eigenaar in nood

Leestijd
3 minuten
Tot nu toe gelezen

Wetenschappelijk bewijs: honden helpen eigenaar in nood

di, 07/24/2018 - 15:05

"We found dogs not only sense what their owners are feeling, if a dog knows a way to help them, they'll go through barriers to provide to help them,"

Natuurlijk zijn er tal van verhalen over honden die hun eigenaren in nood komen helpen, maar het zijn verhalen, oftewel anekdotisch. Tot dusverre was er amper wetenschappelijk bewijs. Nieuw Amerikaans onderzoek  zorgt ervoor dat het nu ook te bewijzen is, maar…  onze nood moet niet te hoog zijn. Oftewel, we moeten niet al te veel misbaar maken. Want als onze honden onss te hulp moeten komen, moeten ze zelf wel kalmte bewaren.

Dat ook dieren een zekere mate van altruïsme kunnen laten zien is bekend. De hond die bij een gewonde soortgenoot blijft, de rat die een soortgenoot helpt bevrijden. Of dit ook echt hulpvaardigheid is? Sommige wetenschappers zijn echter minder overtuigd; misschien is veel van dit gedrag eenvoudig te verklaren door een verlangen naar sociaal contact. Om empathie vast te stellen, moeten onderzoekers een goed begrip hebben van de emotionele toestand van zowel het dier in nood als het dier dat erbij staat. Helaas wordt de opzet van deze experimenten begrijpelijk lastig: mensen kunen niet echt spelen dat ze in nood zijn, de echte expressie gaat verloren bij het naspelen.

Maar hebben honden dat mogelijke altruïsme ook tegenover anderen dan soortgenoten? Eerdere studies hebben aangetoond dat honden gevoelig zijn en reageren op gejank en gehuil bij zowel andere honden als mensen, maar het bleef dubbelzinnig hoe waarschijnlijk het is dat honden deze informatie gebruiken als een oproep tot actie en hulp.

Nadat de voornaamste wetenschapper in dit onderzoek merkte dat haar eigen collie toesnelde om hulp te bieden nadat ze vaag geroep hoorde (geen echte nood, maar spelende kinderen), wilde deze Julia Meyers-Manor weten of er een experiment mogelijk was om het te bewijzen. Samen met hoofdauteur Emily Sanford, een afgestudeerde student in de psychologische en hersenwetenschappen aan de Johns Hopkins University en hun collega Emma R. Burt, ontwierp Meyers-Manor een reeks experimenten om de omvang van empathie bij honden te meten.

In het eerste experiment werden 34 honden van hun eigenaars gescheiden door een doorzichtige plastic deur die met magneten werd afgesloten. De eigenaars kregen de instructie om gedurende maximaal vijf minuten huilgeluiden te maken of "Twinkle, Twinkle, Little Star" te zingen. Elke 15 seconden moesten ze het woord "help" zeggen, hetzij op een  toon alsof ze erg overstuur waren, hetzij op neutrale toon, om hun emotionele toestand weer te geven. Net als bij andere experimenten, werd van de honden verwacht dat ze zouden reageren op geluiden van verdriet, maar deze keer was er een obstakel, de deur, om te overwinnen.

 

In alle gevallen wilde de hond aar de eigenaar, maar wat heel opvallend was, als er sprake was van huilgeluiden en een overspannen geroep kwam de hond vier keer zo snel. En hoe sterker de mens-hond band was, hoe sneller ze kwamen. "Dit bevestigt wat veel mensen al dachten, honden reageren wel op huilen, "zegt Meyers-Manor. "Het is niet alleen je verbeelding wanneer je hond je knuffelt als je in bed huilt. Ze lijken er wel degelijk om te geven hoe we ons voelen. "

Toen de onderzoekers echter hun aandacht richtten op de stressniveaus van de honden, ontdekten ze dat de honden die het meest geneigd waren om heroïek te vertonen, eigenlijk minder gestrest waren dan anderen. Toen het experiment begon, brachten de honden die niet naar hun baasjes renden in plaats daarvan hun tijd door met blaffen, friemelen en heen en weer lopen door de kamer, en leken ze overweldigd te zijn door de druk en spanning van de situatie. De meer relaxte honden, aan de andere kant, hielden hun verstand erbij bij het binnengaan van de kamer waar de eigenaar was. Veel van de honden leken zich zorgen te maken dat hun mensen in nood verkeerden - maar te veel “medeleven”ie hield hen in feite tegen. Oftewel, zolang de opwinding van de hond niet te groot is, komt hij effectief te hulp.

"We denken dat de honden die de deur openden om hulp te bieden dat optimale stressniveau hadden: ze zagen stress, maar waren niet zo persoonlijk overstuur dat ze niet konden doen wat nodig was", zegt Sanford. Wat de honden betreft die niet naar binnen stoven om de eigenaar te redden, merkt Sanford op dat een paar van hen misschien iets overtuigenders nodig hadden. "Sommige eigenaren waren niet echt goede acteurs", legt ze uit. Hoewel bijna de helft van de 34 honden in dit experiment gecertificeerde therapiehonden waren, vonden de onderzoekers geen verschil tussen hulphonden en “gewone” dieren: beiden waren even snel geneigd om een ​​eigenaar in nood te helpen.

"Zelfs zonder scholing hebben veel honden al het instinct om te helpen, de gemiddelde hond is al een empathische hond," zegt Sanford.

bron

What would your dog do to help if you were upset? Quite a bit, study finds

Timmy’s in the well: Empathy and prosocial helping in dogs