• Hond "ziet" wat hij ruikt
  • Hond "ziet" wat hij ruikt

Hond "ziet" wat hij ruikt

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Hond "ziet" wat hij ruikt

zo, 05/06/2018 - 17:14

Honden hebben een uitstekend geurvermogen, dat is algemeen bekend. Maar, hoe “zien” ze in hun hoofd wat dat geurspoor voorstelt, kunnen ze zich er inderdaad een plaatje bii bedenken? Tot nu toe heeft de wetenschap zich daar niet erg druk om gemaakt. Maar deze week verscheen een onderzoek in het Journal of Comparative Psychology, waarbij wetenschappers van de Universiteit van Jena het bewijs leveren dat honden inderdaad een “mentale representatie” maken van het object dat ze ruiken. Of, anders gezegd, ze weten wat ze gaan zien als ze aan het eind van het geurspoor zijn gekomen.

Dr. Juliane Bräuer deed tests met in totaal 48 honden, waarvan 25 politie-speurhonden of speurhonden van rescue-teams. De andere 23 waren gewone huishonden zonder enige vorm van training.  Allereerst deden de honden een voortest, waarin de honden hun twee favoriete speeltjes konden aangeven, uit een arsenaal van meerdere speeltjes. In de uiteindelijke proefopstelling liep de hond vier geursporen af, gemaakt met een van de twee speeltjes. Kwam de hond bij het eind van het spoor, vond hij ofwel het speeltje waarmee het spoor was gemaakt, ofwel een ander speeltje. Alle honden werden tijdens de proeven gefilmd.

De onderzoekster ging er daarbij vanuit dat de hond, als hij het “onverwachte” speeltje zou aantreffen, dat ook liet zien in zijn gedrag. En dat bleek ook zo, een flink aantal van de honden die het “verrassingsspeeltje aantroffen, toonden aarzeling, en gingen door met zoeken naar het op basis van het geurspoor verwachtte speeltje. Dat was vooral zo in de eerste paar tests, als de honden vaker een spoor liepen verdween het effect, mogelijk omdat ze na het vinden van het object ook steeds iets lekkers als beloning kregen, of omdat er toch nog geur van het verwachtte speeltje hing in de kamer, ondanks het schoonmaken na elke run.

Desondanks, zo meent  Dr. Bräuer, geven de eerste resultaten aan dat honden zich inderdaad een beeld in de hersenen vormen van hetgeen ze ruiken. En dus echt een verwachting hebben van wat ze vinden. Een bijkomstige vondst in het onderzoek was overigens dat de politiehonden in de eerste rondes het object inderdaad, zoals verwacht met hun training, het snelst vonden, maar dat na drie of vier runs de huishonden net zo snel waren als de politiehonden.

bron

A ball is not a Kong: Odor representation and search behavior in domestic dogs …

Meer onderzoek van Bräuer