Hoe koop ik een hond op Marktplaats? Een kleine handleiding deel 1

Leestijd
3 minuten
Tot nu toe gelezen

Hoe koop ik een hond op Marktplaats? Een kleine handleiding deel 1

vr, 08/19/2016 - 21:55

“Speelse indeling”, “Vlak bij uitvalswegen”, “Originele elementen nog volop aanwezig”. De bekende makelaarsteksten waarvan we allemaal weten wat het echt betekent, respectievelijk “volledig onhandig en onlogisch ingedeeld”, “Snelweg in je achtertuin” en “Moet dringend gerenoveerd worden”. Niemand zal dan ook snel in dit soort jargon trappen. Maar voor die vrolijk aangeboden pups via internet geldt eigenlijk hetzelfde, alleen trappen puppenkopers daar maar al te graag in.

Toegegeven, een pup kopen via Marktplaats is onverstandig, vaak impulsief en niet aan te raden. Desondanks staan er op enig gegeven moment over de 2000 advertenties onder de rubriek “pups”. En een gemiddelde advertentie krijgt tientallen, zo niet honderden kijkers, oftewel potentiële kopers. Vaak mensen zonder hondenervaring. Vandaar, een kleine “hitchhiking guide tot galaxy of puppies for sale”.

Voorafgaand, lang niet alle advertenties zijn te kwader trouw. En ook het pupje van de Oost-Europese puppymill kan opgroeien tot een levenslange trouwe kameraad zonder problemen. Weliswaar is de kans daarbij wat kleiner dan bij honden die wel door de fokker met alle zorg en liefde zijn omringd, maar toch. Uitzonderingen bevestigen de regel, en tussen de regels doorlezen bij puppy-advertenties kan veel ergernis besparen.

Mulisch of van 't  Reve

Wat allereerst opvalt is dat het merendeel van de adverteerders de Nederlandse taal maar beperkt machtig is. We kunnen niet allemaal Harry Mulisch of Gerard Reve zijn, maar de advertenties lijken zich in grote getale te kenmerken door erbarmelijke spelling en grammatica. Enkele advertenties zijn zelfs rechtstreeks afkomstig uit Google Translate, gelet op de zinsbouw vermoedelijk oorspronkelijk geschreven in iets van een Oost-Europese taal. Maar…  slecht Nederlands hoeft geen bezwaar te zijn.

Ingeënt, ontwormd, gechipt

Het staat standaard bij elke advertentie. Niet zo vreemd, want het is –op ontwormen na- gewoon verplicht. Maar ontwormen is zeker  bij pups wel noodzakelijk met een regime om de 2 weken. Het inentingsschema zegt enten met 6 weken, 9 weken en 12 weken. Elke nieuwe pup moet dus minimaal zijn eerste enting gehad hebben, omdat de meeste rond de 8 weken weggaan. Is de pup ouder, dan zal hij dus 2 of zelfs drie entingen gehad moeten hebben.

Chippen –en registreren bij een van de 8 erkende databanken- moet ook gedaan zijn door de fokker. Een ongechipte pup is simpelweg verboden, want elke pup moet voordat hij de moeder mag verlaten (met 7 weken is de wettelijke minimale termijn) gechipt zijn. De aspirant-pupkoper kan echter door een paar simpele vragen wel voorkomen dat hij met problemen komt te zitten. Begint het chipnummer van dat lieve pupje met een ander nummer dan 528, en is de pup nog geen 15 weken, dan heeft u een illegale import te pakken. Niet kopen, omdraaien en desnoods met huilende kinderen wegrennen, want deze fokker/verkoper houdt zich niet aan de regels. 528 is namelijk het landennummer voor Nederland, en buitenlandse pups, met een andere begincode, mogen gewoon niet voor 15 weken Nederland binnenkomen. Een verkoper die zich niet aan één regel houdt, zal zich waarschijnlijk ook weinig gelegen laten liggen aan andere regels. Zoekt u een erkende hond met stamboom, moet het nummer zelfs met 52814 beginnen. Het officiële chipnummer van de Raad vna Beheer. Heeft de hond zogenaamd wel een stamboom maar niet dit chipnummer in het begin, is er ook iets mis.

Gezondheidsverklaring

Jawel, ook deze staat in 99% van de advertenties. Net als het “Europese paspoort”. Een dergelijke gezondheidsverklaring geeft maar beperkte informatie. Niks meer of minder dan dat het hondje op moment van controle (tijdens enting 1, dus met 6 weken) blijkbaar gezond was. Het hart doet het, het heeft vier poten en een kop, en geen duidelijk aanwezige klachten als Demodex of Parvo. Over eventuele erfelijke ziektes nu of in de toekomst, verborgen aandoeningen zegt het niets. Daarvoor zou de fokker namelijk iets moeten zeggen over de ouderdieren, en die moeten hebben laten onderzoeken. Bij rashonden (met stamboom) een verplichting. Maar ja, look-a-likes en kruisingen uit de achtertuin of puppymill nemen die moeite niet. De gezondheidsverklaring zegt dus eigenlijk maar heel weinig, en biedt zeker geen garantie voor problemen. Overigens, ook gezonde ouderdieren zijn nooit een garantie, hooguit een sterk verkleinen van de kans.

Sparen voor de dierenarts

Wat zou er dan liefst moeten staan? Ouderdieren zijn onderzocht en vrij bevonden van HD, ED, Patella luxatie en overige rasspecifieke aandoeningen. Een rasvereniging kan je daar meer informatie over geven. Helaas, slechts heel zelden komen dergelijke zinsneden voor, oftewel, of je pup erfelijk belast is is eigenlijk bij veruit de meeste online advertenties een grote gok. Zeker als je gaat voor “ras”-honden van bepaalde rassen als Cavalier King Charles Spaniël, Franse Bull, Engelse Bull en nogal wat anderen. Daar is het erfelijke probleem vaak zo groot dat “echte” fokkers aanvullende testen moeten doen om aan te tonen dat potentieel dodelijke aandoeningen echt niet bij de voorouders zitten. Koop je een pupje van een dergelijk ras zonder deze ouderverklaringen, spaar dan maar vast voor de dierenarts.

Morgen kijken we verder, want hoe raszuiver is onze net gekochte pup met stamboom dan wel niet...

Lees alle delen: