• Marktplaats: malafide fokker makkelijker te traceren door nieuwe betaalregel
  • Marktplaats: malafide fokker makkelijker te traceren door nieuwe betaalregel

Marktplaats: malafide fokker makkelijker te traceren door nieuwe betaalregel

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Marktplaats: malafide fokker makkelijker te traceren door nieuwe betaalregel

wo, 08/14/2019 - 11:59

Online verkoopsites als Marktplaats, Ebay en Speurders zijn al jaren het verkoopkanaal waar malafide fokkers en illegale pup-importeurs “gemakkelijk” hun honden kunnen aanbieden. Door de populariteit van dergelijke sites is het bereik groot. En even lang als het al een gegeven is dat malafide fokkers daar adverteren, is het een doorn in het oog van hondenliefhebbers en bonafide fokkers.

Marktplaats was die rol dan ook meer dan zat. Sinds 1 augustus jl. heeft de verkoopsite dan ook een extra maatregel getroffen die dergelijke malafide advertenties moet ontmoedigen. Vanaf dat moment vraagt Marktplaats een vergoeding voor het plaatsen van een advertentie voor een hond of kat. De betaling draagt bij aan de traceerbaarheid van (verdachte) aanbieders, oftewel, er worden meer gegevens benend over de aanbieder dan een mogelijk snel weer op te heffen 06-nummer. Marktplaats kan zelf uiteraard niks met de gegevens van een bankrekening, maar werkt in deze nauw samen met de NVWA. Met de betaalinformatie informatie kan de NVWA, een opsporingsinstituut,  effectiever onderzoek doen naar verdachte verkopers. Bij verdachte zaken onderzoekt de NVWA zelf de situatie verder en treft zo nodig gepaste maatregelen.

Dogzine vroeg Marktplaats of ze hiermee daadwerkelijk de rem kunnen zetten op de vele malafide advertenties.  De verkoopwebsite denkt van wel. “Malafide dierenhandel is een maatschappelijk probleem. Marktplaats wil de vraag naar en het aanbod van honden echter op een zo veilig en verantwoord mogelijke manier bij elkaar brengen. Dat doet Marktplaats door elke dag samen met haar gebruikers en partners zoals de politie en de NVWA te werken aan goede voorlichting, technische maatregelen en medewerking te verlenen aan onderzoeken naar verdachte advertenties en verkopers. De toegenomen traceerbaarheid via de nieuwe maatregel helpt de NVWA bij het onderzoeken van verdachte verkopers en geeft zo meer mogelijkheden om verdachte verkopers op te sporen. In de samenwerking met de NVWA blijft Marktplaats kijken hoe zij kan bijdragen aan eerlijke handel.”

In landen om ons heen gelden ander regels voor online verkoop. Zo mag je in o.a. België en Frankrijk alleen online adverteren als je een van overheidswege verstrekt “registernummer” hebt. Die nummers zijn persoonsgebonden en gemakkelijk natrekbaar. Zou dat niet ook voor Nederland een oplossing zijn?  Marktplaats: “Samen met de NVWA is er gekeken naar wat er binnen de huidige situatie mogelijk is. Hieruit bleek dat een vergoeding vragen voor honden- en kattenadvertenties de traceerbaarheid van verkopers voor de NVWA op een zeer effectieve manier verhoogt. Dit is een belangrijke toevoeging aan de onderzoeken die de NVWA uitvoert naar illegale handel in dieren. Marktplaats overlegt regelmatig met de NVWA om te kijken hoe de samenwerking verbeterd kan worden om zo malafide handel tegen te gaan.”

De hulp van het grote publiek blijft echter noodzakelijk. Vandaar dat iedereen die een advertentie voor honden of katten niet vertrouwt, gevraagd wordt deze te melden. Voor advertenties staat er onder elke advertentie een “meldknop”, Rapporteer deze advertentie of Meld aan Marktplaats (de laatste via de smartphone-app), wie een gebruiker/adverteerder niet vertrouwd, en dus al zijn advertenties, kan een mail sturen aan verdacht@marktplaats.nl met daarin de reden waarom je de gebruiker verdacht vindt.

dossier