• Honden en kleine kinderen, sociaal lijken ze sterk op elkaar
  • Honden en kleine kinderen, sociaal lijken ze sterk op elkaar

Honden en kleine kinderen, sociaal lijken ze sterk op elkaar

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Honden en kleine kinderen, sociaal lijken ze sterk op elkaar

za, 03/04/2017 - 17:41

Peuters lijken meer op honden dan op apen, een aardige introductie, maar als het op coöperatieve communicatie aankomt, wel een bewezen feit. Aan de Universiteit van Arizona vergeleek Dr. Evan MacClean kinderen van 2,5 jaar oud met honden en chimpansees. Het resultaat, op bepaalde sociale vaardigheden en intelligentie zijn honden verbazend gelijk aan de mens op jonge leeftijd.  

De uitkomsten zijn meer dan alleen leuk om te weten voor psychologen, wetenschappers krijgen zo een beter begrip van hoe de mens sociaal  geëvolueerd  is. Daarnaast kan het mogelijk helpen om meer te weten te komen over bepaalde handicaps als autisme. Tot nu toe werden in onderzoeken bijna altijd mensapen gebruikt om als vergelijkingsmateriaal met mensen te dienen, maar dat helpt maar een klein stukje van de puzzel op te lossen.

"Er zijn verschillende soorten  intelligentie, en de aard van de intelligentie heel belangrijk is voor de mens is sociaal van aard, en die soort intelligentie hebben honden in een ongelooflijke mate," zegt  Dr Evan MacLean, van de School voor Antropologie aan de Universiteit van Arizona .

"Maar er zijn andere aspecten van cognitie, zoals de manier waarop we redeneren over lichamelijke problemen, waarin honden wel enorm verschillen met ons. Dus daarin kunnen we honden niet vergelijken. Maar bij deze speciale set van  sociale vaardigheden is een sterke overeenkomst."

Chimpansees zijn dan goed in het ruimtelijk redeneren, en het omgaan met hun fysieke omgeving, ze zijn niet erg goed in meer sociale aspecten, zoals het volgen van een wijzende vinger of een gerichte blik van hun tegenspeler. Honden doen dat net zo goed als kleine kinderen, en vertonen dus daarin een opvallend sociaal gedrag.

De onderzoekers bestudeerden 552 honden, van allerlei soorten, hulphonden, militaire speurhonden , en dan van allerlei rassen. Door middel van testen gebaseerd op speelgoed waarin  allerlei lekkers verborgen zat, konden ze zien of honden ook op non-verbale signalen reageerden, gelijk aan kinderen.  Ook de chimpansees kregen hun kans, net als de peuters. Wat bleek, honden en kinderen presteerden ongeveer even goed, de chimpansees veel minder.

 

Uit ander onderzoek blijkt dat onze sociale intelligentie zo rond de leeftijd van negen maanden begint met ontwikkelen, waardoor we uitgroeien tot de sociale wezens die we zijn.  Waarom honden diezelfde -zij het veel kortere- ontwikkeling meemaken is nog onduidelijk. Honden die op een sociale taak goed zijn, zijn dat vaak ook op andere sociale taken. Net als kinderen. Een mogelijke verklaring voor de overeenkomsten tussen honden en mensen is dat beide onder dezelfde druk die "survival of the kindest"  kan worden genoemd, daarin ook geëvolueerd zijn, de vriendelijkste honden overleefden, en uit die honden die zo meer beloningen, lekkere hapjes, kregen, konden zich beter voortplanten. Op deze manier, aldus de onderzoekers, kunnen we uit hondengedrag meer over onze eigen evolutie leren.

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Animal Behaviour.