• De persoonlijkheid van je hond verandert ook...

De persoonlijkheid van je hond verandert ook...

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

De persoonlijkheid van je hond verandert ook...

za, 02/23/2019 - 17:19

Iets wat we natuurlijk allemaal al lang weten, honden hebben zo hun eigen stemmingen en persoonlijkheidstrekjes. Net zoals wij mensen. Die persoonlijkheidstrekjes laten honden reageren zoals ze reageren in bepaalde situaties. Maar, zo blijkt uit een nieuw groot onderzoek, die persoonlijkheid van je hond kan –net zoals bij mensen-  in de loop van de tijd veranderen.

Het onderzoek, dat recent werd gepubliceerd in het Journal of Research in Personality, is het grootste onderzoek tot dusver over de persoonlijkheid van honden ooit uitgevoerd. Meer dan 1600 honden verspreid over 50 verschillende rassen deden mee aan het onderzoek, waarbij eigenaren van de dieren werden bevraagd en de onderzoekers pogingen deden om verbanden te leggen tussen levensgebeurtenissen en veranderingen in het gedrag van de honden en hun verzorgers.

"Wanneer mensen grote veranderingen in hun leven ondergaan, kunnen hun persoonlijkheidskenmerken veranderen. We ontdekten dat dit ook met honden gebeurt - en in een verrassend grote mate, "zegt William Chopik, auteur van het onderzoek.

"We verwachtten dat de persoonlijkheden van de honden redelijk stabiel zijn omdat ze geen wilde levensstijlveranderingen hebben zoals mensen die vaak wel ondergaan, maar honden veranderen eigenlijk heel erg. We hebben overeenkomsten ontdekt met hun eigenaren, de optimale trainingsduur en zelfs een periode  in hun leven dat ze agressiever kunnen worden tegenover andere dieren. "

De onderzoekers ontdekten dat het oude gezegde dat je een oude hond geen nieuwe trucjes kunt leren, wel degelijk terecht lijkt, omdat oudere dieren moeilijker te trainen zijn als ze eenmaal iets op een bepaalde manier hebben geleerd of gedaan. Maar wat vooral interessant was voor de wetenschappers, was hoe de persoonlijkheden van honden meestal die van hun eigenaars volgden.

 

Actieve en extroverte personen hadden de neiging gematcht te worden met honden die hetzelfde waren, terwijl honden die angstig of vijandig waren eigenaren hadden die zelf ook meer negatief waren. Honden die meer openstonden voor prikkels en gelukkig waren, bleken ook makkelijker te trainen, terwijl de angstige dieren niet zo goed reageerden..

"Er zijn veel dingen die we kunnen doen met gehoorzaamheidscursussen en -training voor honden die we niet met mensen kunnen doen," zegt Chopik. "Blootstelling aan gehoorzaamheidscursussen werd geassocieerd met meer positieve persoonlijkheidskenmerken gedurende het hele leven van de hond. Dit geeft ons interessante mogelijkheden om te onderzoeken waarom persoonlijkheidsveranderingen bij alle soorten dieren voorkomen. "

De persoonlijkheden van honden kunnen ook veel belangrijke zaken in het leven weerspiegelen, die suggereren dat de persoonlijkheid van de hond invloed heeft op hoe dichtbij ze zich voelen bij hun baas, op hun bijtgedrag en zelfs op het aanwezig zijn van chronische ziektes.

 

bron

Old dog, new tricks: Age differences in dog personality traits, associations wi…