• Je hond is veel te slim om jouw domme advies te volgen

Je hond is veel te slim om jouw domme advies te volgen

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Je hond is veel te slim om jouw domme advies te volgen

vr, 09/30/2016 - 23:24

Luistert je hond niet naar je?  Heel goed mogelijk dat hij vindt dat je onnodig en overbodige commando's geeft. Althans, dat geloven Angie Johnston en Paul Holden van het  Yale University Canine Cognition Center. Hu onderzoek verscheen onlangs in  Developmental  Science.

De onderzoekers ontdekten dat honden overbodige stappen in een proces weglaten zodra ze ontdekken dat die stappen onnodig zijn. Iets wat voor veel organisaties en managers beslist een uitkomst is. Als iets efficienter gaat, zal de hond het ook doen. Deze bevindingen suggereren dat honden problemen oplossen door middel van eigen individuele ervaring, in plaats van het overimiteren van de acties van anderen.

'Hoewel honden zeer sociale dieren zijn, leggen ze de grens bij onnodig kopiëren van irrelevante acties,' zegt  Angie Johnston, de auteur van de studie.

'Honden zijn verrassend mensachtig in hun vermogen om te leren door sociale signalen, zoals ergens naar wijzen, dus we waren verrast  toen we ontdekten dat honden op een gegeven moment de aanwijzingen van hun menselijke instructeur negeerden en een puzzel op hun eigen wijze oplosten.'

Lauri Santos, directeur van het Canine Cognition Center en senior auteur van deze studie, en haar team gebruikten  40 honden van verschillende rassen om te ontdekken of honden een goed van een slecht advies konden onderscheiden. Een traktatie was in een soort puzzel doos geplaatst met een rood deksel en de honden werd verteld dit snoepje op te halen nadat ze gezien hadden hoe een onderzoeker de doos opende. Aan de zijkant van de doos zat namelijk een soort "extra" handle, in de vorm van een stok, die weliswaar handig was om de doos te verplaatsen maar volledig onnodig om de doos te openen. Dat kon gewoon door het deksel op te tillen. Desondanks deed de onderzoeker eerst voor dat de hond ook op de stok moest duwen.  Helaas, binnen enkele keren proberen wist een significant aantal van de honden dat de stok nodeloos was, en opende de doos direct met het deksel.

Mensen, aldus de onderzoekers, doen dit meestal slechter dan honden, want zij blijven ook de onnodige handeling herhalen. De quick-and-dirt-methode lijken ze niet over te nemen, en honden doen dat wel. 'Kinderen hebben de neiging om alle handelingen van een leraar, kopiëren, ongeacht of zij nodig zijn of niet.'

En dus, feitelijk is je hond handiger dan jezelf.


bron

Yale New