• Forse stijging aantal honden

Forse stijging aantal honden

Leestijd
minder dan
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Forse stijging aantal honden

wo, 02/10/2021 - 17:00

Corona doet aantal dieren stijgen

Het aantal honden in Nederland is fors gestegen de afgelopen twee jaar. Werd jarenlang nog gerekend met ca. 1,5 miljoen honden, uit de meest recente cijfers van Dibevo, de brancheorganisatie voor dierenwinkels, blijkt dat het er nu om 1,9 miljoen zou gaan.  Maar liefst 8% van de Nederlandse huishoudens zonder dieren koos de afgelopen twee jaar toch voor een huisdier, bijna de helft daarvan koos voor een hond. Het onderzoek liep over twee jaar, maar de grootste groei van honden in Nederland was in 2020, het jaar van de COVID-pandemie, in ieder geval het begin ervan. Nog eens 7% van alle huishoudens zonder huisdieren overweegt nu serieus om een huisdier te nemen.

Vooral honden en katten hebben tijdens de pandemie voor de stijgende trend gezorgd: bijna 25% van de huishoudens heeft een kat en nog net geen 20% een hond. Aquariumvissen blijven met ruim 7% rotsvast in de top 3 van meest gehouden huisdieren staan. In bijna de helft van alle Nederlandse huishoudens is één of meerdere huisdieren aanwezig.

Ruim één op de vijf huisdiereigenaren geeft aan zich zorgen gemaakt te hebben over de gezondheid van hun huisdier tijdens de coronacrisis. De pandemie bracht in 2020 bij ruim acht op de tien consumenten echter geen verandering in gedrag voor wat betreft het bezoeken van een dierenarts of de dierenwinkel.

Het onderzoek is uitgevoerd door Dibevo en de NVG