• Einde aan controverse, kat en hond even intelligent

Einde aan controverse, kat en hond even intelligent

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Einde aan controverse, kat en hond even intelligent

ma, 01/30/2017 - 15:49

Eindelijk een einde aan de langlopende controverse tussen honden- en kattenliefhebbers: Volgens Japans onderzoek zijn katten net zo intelligent als honden. Onderzoeker Saho Takagi van de Universiteit van Kyoto durft dat althans te beweren.  Hij herhaalde een onderzoek uit 2012 (Fujita et.al) die met honden werkte met katten. De uitkomsten waren vergelijkbaar.

De  onderzoekers verbonden aan diverse instellingen in Japan ontdekten dat katten  in staat zijn om zich gebeurtenissen te herinneren op een manier die ook is waargenomen bij zowel mensen als honden. In hun paper gepubliceerd in het tijdschrift Behavioral Processes, beschrijven de onderzoekers hun experimenten en resultaten.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat de mensen beschikken over iets dat  bekend staat als het episodisch geheugen, dat is de mogelijkheid om autobiografische informatie te verbinden met contextuele informatie.-Als voorbeeld een verjaardagsfeestje, we herinneren ons niet alleen het feestje, maar ook wat er op het feestje is gebeurd.

Om uit te vinden of katten dit ook hebben, werden 49 katten gevoed met behulp van meerdere kommen met  voedsel over een bepaalde periode. De onderzoekers leerden welke soorten voedsel de katten het lekkerst vonden en dienden dit voer op in een bepaalde schaal, waardoor ze herinneringen maakten  aan wat was geserveerd en wanneer dat was geserveerd. In tweede instantie keken de onderzoekers of de katten zich deze combinaties herinnerden.  De experimenten toonden aan dat de katten zich konden herinneren dat bepaalde kommen bepaalde bijzondere traktaties bevatten en de omstandigheden waaronder ze dit eerder hadden gehad.

Ook bleek de herinnering van de katten veel langer terug te gaan dan eerder was gedacht.Met het onderzoek werd niet gekeken of katten intelligent zijn, wel of ze een bepaald geheugen hadden. Nader onderzoek moet uitwijzen hoe katten dit soort zaken in hun geheugen opslaan. Naast het onderzoek op het geheugen in het algemeen, denken de onderzoekers dat hun resultaten kunnen helpen in het ontwikkelen van betere relaties tussen baasjes en katten.

bron

Onderzoek Takagi

Onderzoek Fujita