• Toy-poedel Mambo nieuw gezinslid van de Oranje's

Toy-poedel Mambo nieuw gezinslid van de Oranje's

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Toy-poedel Mambo nieuw gezinslid van de Oranje's

ma, 10/04/2021 - 13:55

Op dierendag kwam er hondennieuws van de koning en koningin...

Ze hebben al drie labradors, en nu ook een toypoedel, Mambo. We hebben het over het koninklijk gezin van Willem Alexander en Maxima. Na Skipper, Nala en en vervolgens een van de pups uit dat samenzijn in 2018 is de Mambo nu ook welkom op Paleis Noordeinde.

Het koninklijk huis door de eeuwen heen heeft vrijwel altijd honden gehad, vaak labradors, maar ook een Basenji (Koningin Juliana), samojeden (Koningin Wilhelmina), Prins Bernhard had in de oorlog een Sealyham Terrier. Er waren in de loop der jaren nog meer rassen, onder andere Border terriers en een Dalmatiër. De poedel is niet nieuw, de Oranjes hadden dit ras al eerder, al was dat dan de grote variant. Aan het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw poseren de Oranjes regelmatig met hun witte poedels.
En wellicht komt daar de voorkeur voor weer een poedel ook vandaan. Poedels zijn uitstekende gezinshonden, ze zijn slim en leergierig en dol op alle soorten van gezelschap. Dat geldt eigenlijk voor alle variëteiten: poedels zijn er in vier maten. De toypoedel is de kleinste variant en heeft een schofthoogte van 25-28 centimeter.

Mambo, een toypoedel van nu acht maanden oud, komt volgens diverse kranten "uit een nestje". Hondenliefhebbers snappen dat, aangezien elke hond uit een nestje komt. Wat er precies mee bedoeld wordt is niet helemaal duidelijk, wellicht wordt er een kleinschalige fokker bedoeld.

Met de aanschaf van de zwarte labrador was er een aantal jaren de vrees dat mensen ook verder nu plotseling allemaal een labrador zouden willen, maar dat is achteraf meegevallen, al zijn labradors onverminderd populair in  Nederland. Of mensen nu massaal een toypoedel gaan aanschaffen moeten we afwachten. Laten we vooral hopen van niet, impulsaankopen zijn nooit goed. Kleine poedels zijn overigens al behoorlijk populair, laat de Nederlandse Poedelclub weten: er is al enkele jaren meer vraag naar toy- en dwergpoedels dan er aanbod is, met name in de kleuren rood en abrikoos.

Het Koninklijk  huis heeft vrijwel altijd rashonden gehad, aan de mode voor designerbreeds (met name de Scandinavische koningshuizen kiezen vaker voor labradoodles en cockapoo's), of de keuze -onder maatschappelijke druk-  voor een "rescuehond" doet het Nederlandse koninklijk huis vooralsnog niet mee.

Hoe de overige drie honden van onze koning op hun nieuwe speelkameraad hebben gereageerd wil de Rijksvoorlichtingsdienst niet vertellen, ook niet waar de hond vandaan komt. Dat is vaker het geval, de fokker van de oranje-honden is een koninklijk geheim...
 

Foto: Rijksvoorlichtingsdienst via Twitter